Functies nader uitgelegd Archief

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een praktijkverpleegkundige en een Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG). En wat betekenen de verschillende afkortingen?

We krijgen hier regelmatig vragen over en dus vroegen we een aantal collega's om iets meer te vertellen over wat hun werk inhoudt.  

Bianca van Zweden - Praktijkverpleegkundige

Als praktijkverpleegkundige sla ik een brug tussen de arts en dagelijkse zorg. Wanneer een bewoner zich niet lekker voelt of zich anders gedraagt dan normaal kom ik langs. Dan beoordeel ik de situatie en bepaal ik wat de vervolgstappen zijn. Als ik het probleem gelijk kan oplossen doe ik dat.

Soms geef ik medische instructies aan mijn zorgcollega’s. Als de situatie complexer wordt overleg ik met de arts over oplossingen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het beheren van medicatiebestellingen en het onderhouden van contacten met apotheken.

Het leukste aan mijn functie is de enorme variatie en de kans om voortdurend te leren. Als praktijkverpleegkundige ben ik constant bezig met persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ik deel mijn kennis graag weer met andere zorgcollega’s. Bovendien geniet ik van het contact met mijn collega's en bewoners, waarbij ik zowel medische als persoonlijke ondersteuning bied.

Manon Hiemstra – Coördinerend Verpleegkundige

 Als coördinerend verpleegkundige sta ik tussen de zorgverleners, bewoners en artsen in. Ik ben het eerste aanspreekpunt voor zorgcollega’s op de woongroepen wanneer een bewoner zich niet lekker voelt of zich anders gedraagt dan normaal.

Waar een praktijkverpleegkundige normale dagdiensten werkt, werk ik in de avond-, nacht- en weekenddiensten. Daarnaast zorg ik ook voor de juiste personeelsbezetting buiten kantooruren en andere problemen die zich tijdens mijn dienst voordoen.

Mijn dag begint vaak met een overdracht van de praktijkverpleegkundige en het doornemen van de planning. Vervolgens maak ik een rondje door het huis om te zien hoe het gaat met mijn collega's en de bewoners. Wanneer ik gebeld word met een vraag van een collega geef ik telefonisch advies of kom persoonlijk even langs om de situatie te beoordelen. Daarnaast heb ik vaak contact met de eerste contactpersoon van de bewoner om te overleggen over de zorg.

Het leukste aan mijn functie is de enorme afwisseling. Geen enkele dag is hetzelfde en ik geniet van het nauwe contact met zowel mijn collega's als de bewoners en hun families. Bovendien waardeer ik de mogelijkheid om betrokken te zijn bij verschillende aspecten van de zorg, van directe patiëntenzorg tot het coördineren van complexe situaties en het samenwerken met artsen. Met een team van zes collega's vormen we een hecht team dat elkaar ondersteunt en samenwerkt om de best mogelijke zorg te bieden.

Robine van t Root – EVV en VIG

Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG):

Als Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG) sta ik met mijn team op een woongroep van 7 bewoners. Mijn doel is het zo goed mogelijk verzorgen van de bewoners samen met mijn collega’s. Denk daarbij aan alledaagse handelingen zoals het helpen bij het opstaan, aankleden, wassen en eten.

Maar daarnaast bied ik ook verplegende hulp, zoals het toedienen van medicatie, het verzorgen van wonden en het aanbrengen van verbanden. Samen met mijn team zorg ik ervoor dat de bewoners de beste zorg krijgen.

Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV):

De functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) lijkt erg op die van de VIG’er. Met een team van VIG’ers sta ik op een woongroep van bewoners. Samen met hen richt ik mij op de dagelijkse verzorging van bewoners. Maar mijn rol als EVV’er is uitgebreider: ik ben het aanspreekpunt voor het team van VIG’ers maar ook voor familie, ik geef aanwijzingen en ik draag de eindverantwoordelijkheid voor de zorg van de bewoners.

Ook zit ik regelmatig bij overleggen met de praktijkverpleegkundige en de arts en ben verantwoordelijk voor het doorlopen en bijhouden van het cliëntplan. Ook begeleid ik leerlingen, zorg ik met het team voor de maaltijdvoorziening en heb ik contact met het behandelteam, waaronder artsen, logopedisten en psychologen.

Wat ik het leukste vind aan mijn werk is de veelzijdigheid van de werkzaamheden. Ik heb kennis van een breed scala aan onderwerpen, van verpleegtechnische handelingen en kennis over ziektebeelden zoals dementie, tot het begeleiden van leerlingen.

Het welzijn van mijn bewoners vind ik erg belangrijk. Maar ook het begeleiden en opleiden van leerlingen geven mij energie. Daarnaast geeft het contact met de bewoners en hun familie mij veel voldoening.Ik bied zorg en ondersteuning aan mensen in de laatste fase van hun leven en probeer er samen met hun wat leuks van te maken!

Josine ten Berge – Woonondersteuner

Als woonondersteuner speel ik een belangrijke rol in het dagelijks leven van de bewoners. Samen met mijn zorgcollega’s sta ik op een vaste woongroep. Mijn verantwoordelijkheid omvat het gehele huishouden: kook maaltijden waarbij ik ervoor zorg dat iedereen voldoende en naar wens eet, ik verzorg koffie en thee voor de bewoners of ben bezig met huishoudelijke taken zoals stofzuigen en dweilen. Er is altijd wel iets te doen!

Tijdens deze werkzaamheden praat ik veel met de bewoners. Dat doe ik om de bewoners te leren kennen en vertrouwen met hen op te bouwen. Door het maken van een warme en fijne woning draag ik bij aan het welzijn van de bewoners.

Mijn rol gaat verder dan alleen fysieke zorg. Ik begeleid mensen in het staartje van hun leven en probeer hen te verwennen, net zoals je dat thuis bij je kinderen zou doen. Het contact met de familie van de bewoners is ook waardevol. Ze brengen gezelligheid en je bouwt een goede band met hen op. Vaak waarderen ze de zorg die ik hun naaste bied, dat geeft mij weer voldoening. 

Wat ik het leukste vind aan mijn werk als woonondersteuner is de gezelligheid binnen mijn vaste woongroep. Met een groot en vast team leer ik niet alleen de bewoners goed kennen, maar ook mijn collega's.

De beste momenten zijn wanneer we echt samenwerken, elkaar ondersteunen en goed met elkaar communiceren. We hebben veel aan elkaar en dat is ook belangrijk in ons werk. We krijgen regelmatig te maken met het overlijden van een bewoner, dan halen we steun uit elkaar.