24 mei: Vivium-collega's officieel ambassadeurs voor het vak ´Verzorgende´

Ze zijn allebei al enige tijd op verschillende fronten actief om het vak van Verzorgende in de ouderenzorg op de kaart te zetten. Vanaf vandaag zijn onze Vivium collega´s Jolanda Gerretzen en Angelika Fodor, na een intensief traject van bijna een jaar bij beroepsvereniging V&VN, ook officieel ´Ambassadeur Verzorgenden´.

Het vak van ‘Verzorgende’ verdient een veel positievere beeldvorming. Beroepsvereniging V&VN maakt hier werk van. Dat doet zij met een ambassadeurstraining voor verzorgenden; training, scholing en coaching om je visie op je beroep beter te verwoorden, te netwerken, te lobbyen en te onderhandelen.

De Vivium collega´s die het traject vandaag hebben afgerond zijn Jolanda Gerretzen, Eerst Verantwoordelijk Verzorgende in Naarderheem en Angelika Fodor, Verzorgende IG in Hogewey. Jolanda vertelt waarom zij aan dit traject deelnam en wat het haar bracht. Hoe Angelika op haar unieke wijze invullig aan het vak geeft leest u hier.  

Waarom deed je mee aan dit traject? 

“Verzorgenden in de ouderenzorg hebben een belangrijke rol en er wordt veel van ze gevraagd. We zijn vaak de spil tussen cliënt, familie en andere disciplines en zorgaanbieders. We zijn echter lang niet altijd voldoende zichtbaar, zowel binnen de zorginstelling als daarbuiten. En dat terwijl in Nederland de komende jaren tienduizenden extra verzorgenden nodig zijn. De media richten zich helaas nog steeds vaak op negatieve zaken. Dat komt de zorg en onze beroepsgroep niet ten goede. De beeldvorming moet daarom worden bijgesteld en verzorgenden moeten actief van zich laten horen. Mensen moeten juist weten wat een geweldig vak we hebben! Een meer positieve beeldvorming is een van de doelen van V&VN. Dat is voor mij ook een belangrijke motivatie om deel te nemen aan het traject. Ik ben heel positief over het vak en over de mogelijkheden die wij bij Vivium hebben.”

Waar merk je dat aan bij Vivium?

“Volgens mij hebben verzorgenden het bij Vivium heel goed. Er zijn allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, als professional en als mens. Collega’s die afscheid hebben genomen van Vivium hoor ik later vaak met heimwee praten over hun tijd hier. Ook vind ik de afstand tot het management hier klein. Vanuit het ambassadeurstraject kregen we de opdracht om een dagje mee te lopen met een directeur of bestuurder. Toen ik de collega’s van de andere zorgorganisaties vertelde dat ik gewoon bij de directeur naar binnen ben gelopen om dit te vragen zaten ze me met grote ogen aan te kijken. Kon dat zomaar? Ja, natuurlijk kon dat. Dat lijkt me ook niet meer dan logisch. Je werkt hier toch allemaal met hetzelfde doel? Om voor de cliënten het verschil te maken.”

Wat zie je als je taak als ambassadeur van de beroepsgroep? 

“Precies dat dus! Zo veel mogelijk de positieve kanten en kansen benadrukken die het vak met zich meebrengt. Zowel naar binnen, naar de collega’s, als naar buiten.”

Lees hier ook het interview met Angelika Fodor