Interview mevrouw Kroon over haar eerste coronavaccinatie prik

In revalidatiecentrum Naarderheem ontvangt mw. Nelleke Kroon (74) haar eerste prik tegen het coronavirus: “Deze prik is heel belangrijk”.

Het is een regenachtige en sombere ochtend in Naarden. Zo somber als het buiten is, zo bedrijvig en opgewekt is het binnen in de Vivium vestiging Naarderheem in Naarden. Na de inschrijving en controle bij de receptie, brengt praktijkverpleegkundige Cindy Lugten mij naar de tweede verdieping van het revalidatiecentrum. In de gang tref ik een montere en zeer welbespraakte dame in een rolstoel. Nelleke Kroon (74) verwachtte mij al. Ze organiseert met enkele zorgmedewerkers een rustige plek waar ik haar enkele vragen kan stellen. 

Geweldige afdeling
Mevrouw Kroon verblijft sinds kerstavond, december 2020, op de revalidatie-afdeling van Naarderheem. Na een ongelukkige stap van de laatste trede van de keldertrap, heeft ze haar dijbeen op vier plaatsen gebroken. Op voorspraak van haar huisarts is mevrouw Kroon in Naarderheem terecht gekomen. Volgens de huisarts zijn daar hele goede revalidatieartsen. “Ik heb hier een geweldige afdeling getroffen. Alles is bespreekbaar, niets is te veel. De verpleging denkt met je mee en zoekt overal een oplossing voor”. Mevrouw Kroon roemt de fysiotherapeute, maatschappelijk werkster en EVV-er Karin van Veen om hun daadkracht en betrokkenheid.

Heel belangrijk
Mevrouw Kroon vindt het heel belangrijk om deze coronaprik te krijgen. “Wat er nu allemaal in deze wereld gebeurt, daar kunnen we toch niet mee doorgaan”. Ik heb mensen om mijn heen gezien die corona hebben gehad. Iemand die in dit voorjaar drie keer afscheid had genomen van zijn familie omdat hij het niet dreigde te redden. Mensen die diverse keren in quarantaine hebben gezeten; dat wil ik niet meemaken. Als ons wordt aangeboden om ons hiertegen te beschermen, dan sta ik daar volledig achter. Ik verlang ernaar dat we weer voorzichtig normaal kunnen leven”. 

Geen twijfel
Twijfel over de vaccinatie had mevrouw Kroon niet. Zij heeft recht van spreken. In haar werkzame leven werkte mevrouw Kroon als research analiste tropische geneeskunde in het AMC. Zij ontwikkelde tests voor het diagnosticeren van o.a. malaria. Vanuit haar achtergrond is ze overtuigd van de zorgvuldigheid waarmee deze coronavaccins zijn ontwikkeld en goedgekeurd.

Informatie via de nieuwsprogramma’s en het journaal op televisie zijn haar belangrijkste informatiekanalen. Daarnaast gebruikt mevrouw Kroon een Ipad en een vaste computer om informatie te ontvangen en te bekijken.
“Ik heb vooraf gesproken met vrienden en familie over het vaccineren. In mijn kennissenkring zitten medisch geschoolde mensen. Niemand twijfelt”.

Prik
En dan komt het moment van de prik. Zelfverzekerd stroopt mevrouw Kroon haar rechter mouw op. “Dat doe je goed”, zegt ze tegen praktijkverpleegkundige Cindy Lugten, die de prik zet. “Ik ben ervaringsdeskundige, want ik heb zelf ook mensen geprikt. Dit is zoals het hoort”.

Nooit meer meemaken
“Als je de kans krijgt om gevaccineerd te worden, doe dat dan. Het wordt je aangeboden. Wij hebben aan het begin van de Lock down, dit voorjaar, in de regen voor het raam gestaan om iemand moed in te spreken. We konden er niet bij. Dat wil ik nooit meer meemaken”.