Technologische innovatie

Dat technologie de geriatrische revalidatie op allerlei manier kan ondersteunen wordt in Naarderheem steeds duidelijker. Hieronder leest u welke vormen van technologie In Vivium Naarderheem al in gebruik zijn. 

Het fietslabyrint

Het fietslabyrint is een systeem waarmee mensen op een MOTOmed (bewegingstrainer) interactieve fietstochten kunnen maken door steden en natuurgebieden. Het fietslabyrint daagt uit om veel te fietsen omdat het nieuwsgierig maakt naar wat er om de volgende hoek gebeurt. Zo komen revalidanten ongemerkt aan de nodige beweging. Al fietsend trainen ze hun spierkracht en hun conditie. Geluiden van voorbijgangers, vogels en verkeer versterken de fietsbeleving. 

De SilverFit

De SilverFit bestaat uit een beeldscherm op statief, om met behulp van computerspellen de grof-motorische en ADL vaardigheden te oefenen. De revalidant ziet het verloop van het spel en de eindresultaten terug op een beeldscherm. De Silverfit slaat het gedrag van de speler automatisch op wanneer de revalidant een eigen account heeft. Met de SilverFit is het mogelijk 36 unieke bewegingen uit te lokken in 31 verschillende spelvormen afgestemd op de mogelijkheden van de revalidant

Balansbord

Met het MFT Balance trainer Challenge Disc stuurt de revalidant een skiër, vlinders of andere voorwerpen, dieren of mensen over een fictief parcours op het beeldscherm. De revalidant moet hierbij voortdurend het lichaam in balans houden en traint zo spelenderwijs coördinatie, balans, conditie en concentratie.

Braintrainer

De braintrainer is een toegankelijke spelcomputer met touch screen en spelsoftware (30 spellen en activiteiten) en kan gebruikt worden als spelmateriaal om het denkvermogen te stimuleren. Revalidanten kunnen alleen of samen met andere revalidanten of mantelzorg de braintrainer gebruiken.

Bewegingsmelder

De bewegingsmelder registreert via infrarood- en optische sensoren wanneer iemand in beweging komt, bijvoorbeeld een andere houding aanneemt, gaat zitten of staan. Bewegingsdetectie is een vrijheidsbeperkende maatregel en bedoelt voor revalidanten die zelf het risico op vallen niet herkennen en gedurende de nacht zelf uit bed gaan waarbij er risico is op vallen.

Beeldbellen

Bij beeldbellen kunnen revalidanten van Naarderheem ‘op afstand’ via een groot beeldscherm met camera en met een beveiligde internetverbinding een consult hebben met medisch specialisten uit Tergooi. Het gaat dan om de vakgroepen Neurologie, Interne Geneeskunde, Cardiologie, Geriatrie en Chirurgie (uitslagen). Dit bespaart een fysiek bezoek aan het ziekenhuis en belast de revalidant niet of nauwelijks zodat hij de therapieën hier niet onder lijden. Ook voor de mantelzorgers is dit vaak een uitkomst.

WOLK

Vallen is een groot probleem onder ouderen. 16.000 mensen breken in Nederland jaarlijks hun heup. Eén op de vier van deze mensen overlijdt binnen een jaar. Ongeveer de helft komt na de breuk niet meer terug op hetzelfde niveau van functioneren. De WOLK is een heupairbag die de mogelijke gevolgen van een val kan beperken. De airbag wordt in een tasje onder de kleding gedragen en beschermt de heupen bij een val. De WOLK is geschikt voor cliënten met een verhoogd valrisico, valangst en/of (ernstige) osteoporose.

Spotter

De spotter is een GPS-tracker die een gebruiker bij zich draagt. Via een online account kunnen de locaties van de gebruiker op een smartphone, tablet, of PC gevolgd worden op een google Maps kaart. Door middel van het GPS bepaalt de spotter de actuele locatie. De Spotter kan worden gebruikt door een revalidant met cognitieve beperkingen, bijvoorbeeld als gevolg van een doorgemaakte CVA.  

CoW (computer op wielen)

De CoW is een verrijdbare computer waarmee op de revalidatieafdelingen gegevens van de revalidant afgelezen en ingevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op de kamer van de revalidant naast het bed van de revalidant.

Spreekluisterverbinding

Het Vivago horloge kan gebruikt worden voor persoonsalarmering. Met het vivago-horloge kan de revalidant met een druk op de knop alarmeren in geval van nood of een zorgvraag. De zorg krijgt vervolgens een oproep via een applicatie op een smartphone of op de telefoon van de afdeling. De zorgverlener kan via de spreekluisterverbinding contact hebben met de revalidant op zijn/haar kamer.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over technologische toepassingen in de GRZ van Naarderheem? Neemt u dan contact op met Margriet Pol, Adviseur kwaliteit en beleid bij Naarderheem via m.pol@vivium.nl.

Terug naar de overzichtspagina van het jaarverslag