Dementie
In Nederland hebben op dit moment ongeveer 260.000 mensen te maken met een vorm van dementie. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen maar verder gaat toenemen. Dit komt onder andere door de vergrijzing. Vanaf het 65e levensjaar stijgt de kans op dementie namelijk snel, vanaf dan verdubbelt deze kans iedere 5 jaar. Over het algemeen krijgen meer vrouwen dan mannen met dementie te maken.
Op deze pagina geven wij u graag meer informatie over dementie, de verschillende fases en de hulp en ondersteuning die wij u kunnen bieden. Wilt u liever direct de mogelijkheden bekijken in één van onze woonlocaties voor mensen met dementie of alvast een (digitaal) kijkje nemen in onze locaties? Klik dan op onderstaande button.
Wat is dementie?
De term dementie komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘ontgeesting’. Bij dementie raken steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen beschadigd. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren. Bij sommige personen met dementie kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden. Dementie is feitelijk een verzamelnaam voor wel 50 verschillende ziektebeelden. De meest voorkomende vormen van dementie zijn:
Is dementie erfelijk?
Vaak krijgen we de vraag of dementie erfelijk is. De erfelijke component is nog niet bewezen. In sommige families komt het wel wat meer voor. Bij dementie op jonge leeftijd is vaker het vermoeden van erfelijkheid. Er zitten dan meerdere Alzheimer genen in de familie.
Kenmerken van dementie
Het gaat meestal om een geleidelijke achteruitgang, waarbij steeds meer gedragsveranderingen gaan opvallen. Over het algemeen zie je dit terug in achteruitgang van het geheugen en veranderingen in gedrag en stemming.
Lees verder over de kenmerken van dementie.