Meest gestelde vragen
Heb jij vragen over de opleiding? Wellicht staat het antwoord hierbij. Staat je vraag er niet bij? Kom dan eens langs bij de Open dag van het MBO College Hilversum of de informatiebijeenkomsten van Vivium Zorggroep. Je kunt natuurlijk ook jouw vragen mailen naar zorgprofessionalplus@vivium.nl
Voor wie is deze opleiding?
Voor iedereen van alle leeftijden. Als je hart voor ouderen hebt en een beroepsopleiding in de praktijk zoekt, dan is Zorgprofessional+ wat voor jou. De duur van de opleiding is tussen de één en drie jaar afhankelijk van je kennen en kunnen.
Waar moet ik aan voldoen voor deze opleiding?
Je hebt een diploma lbo, vbo-mavo of vmbo. Of een mbo-diploma niveau 2, of een overgangsbewijs van 3e klas havo/vwo of een vergelijkbaar erkend diploma of bewijsstuk. Als je geen diploma hebt, gaan we in een gesprek samen op zoek naar de mogelijkheden.
Je bent gemotiveerd, enthousiast en hebt een passie voor de zorg. Je hebt goede sociale vaardigheden en een hart voor ouderen. Je bent een zelfstandig, warm, integer, flexibel en creatief persoon. Je bent een doorzetter en houdt ervan jezelf uit te dagen. Als het even tegenzit, ben je ook in staat om hulp te vragen. Voor administratieve taken loop je niet weg en je bent computervaardig. Coaching op de werkplek past goed bij je persoonlijke ontwikkeling.
Je bent bereid om te werken volgens de werktijden en arbeidsvoorwaarden van de cao VVT. We vragen in elk geval om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Wat kost de opleiding?
De opleiding kost jou niks. Vivium Zorggroep betaalt je opleiding en na het behalen van je diploma biedt Vivium je een baan aan.
Wanneer begint de opleiding?
We starten op 2 september 2019. Daarna kun je elke maand instromen via een sollicitatie op de vacature.
Ben ik verplicht bij Vivium te blijven werken?
Nee, je bent niet verplicht om bij Vivium te blijven werken. Wel bieden wij jou na het behalen van je diploma graag een vast contract aan.
Is er een terugbetaalregeling van toepassing?
Nee.
Krijg ik een vergoeding of salaris en hoe hoog is dit?
Tijdens deze opleiding kom je in dienst bij Vivium Zorggroep, je zult dus ook salaris ontvangen op basis van een leerarbeidsovereenkomst. De hoogte van je salaris is conform de cao VVT. We bieden je een eindejaarsuitkering van 7,4% over het bruto jaarsalaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een verruimde reiskostenregeling, een meerkeuzesysteem gebruikmakend van belastingvoordeel en collectieve kortingen op verzekeringen.
Waar ga ik binnen Vivium werken?
Binnen Vivium zijn er verschillende locaties waar je kunt leren en werken. Je kunt aan de slag bij PG, GRZ, Zorgeloos wonen en bij de Wijkteams.
Kan ik kiezen op welke locatie ik ga werken?
Nee dit kan niet. Je krijgt eerst een oriëntatieperiode bij verschillende klantgroepen. Na deze periode kun je aangeven bij welke klantgroep (Psychogeriatrische zorg, Geriatrische revalidatiezorg, Zorgeloos wonen, Wijkteams) jij graag zou willen werken.
Van wie krijg ik les?
Je krijgt les van verschillende deskundige. Hierbij kun je denken aan onze eigen artsen, fysiotherapeuten en verpleegkundigen voor de inhoud. Didactische begeleiding doen de leercoaches (van het MBO College) en praktijkbegeleiders op de locaties.
Moet ik me inschrijven op het MBO College Hilversum?
Als je leerplichtig bent en voor 1 april bij een opleiding ingeschreven moet zijn, dan schrijf je je in bij het MBO College Hilversum voor VIG/MZ. Geef hierbij aan dat je de opleiding Zorgprofessional+ wilt volgen.
Ben je niet leerplichtig? Dan solliciteer je op de vacature voor Zorgprofessional+ via de website van Vivium. Wanneer jij je contract getekend hebt zal Vivium voor je aanmelding bij het MBO College Hilversum zorgen.
Krijg ik een landelijk erkend diploma?
Ja, na het behalen van de opleiding zal je het diploma ‘Zorgprofessional+ – Verzorgende Individuele Gezondheidszorg / Maatschappelijke Zorg’ (IG/MZ) krijgen.
Moet ik een examen doen?
Zeker. De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. Na het afronden van een module geeft de leercoach of de praktijkopleider aan dat je klaar bent om een proef of voortgangsexamen af te leggen. Hoe? Ook dat is maatwerk. Je toont en bewijst aan een onafhankelijke beoordelaar dat je iets kunt.
Kan ik vrijstellingen krijgen op basis van mijn huidige zorgdiploma?
Wanneer je kunt aantonen dat je competenties eerder hebt verworven zijn vrijstellingen mogelijk.
Hoeveel uren staan voor deze opleiding?
Ook dat is maatwerk en afhankelijk van wat je kunt, kent en wilt. Ga uit van minimaal 20 uur werken en 8 uur leren in de praktijk. In de oriëntatiefase leer je ook je eigen leertraject te plannen.
Hoe zit het met schoolvakanties?
Die heb je niet bij Zorgprofessional+. Natuurlijk heb je ook recht op vakantie en vakantiedagen. Samen met het team waarin je op dat moment werkt, plan je die in.
Wat zijn de verschillen met een BBL-traject?
Bij Zorgprofessional+ ga je niet naar school, bepaal jezelf hoe je witl leren en betaal je zelf geen college/schoolgeld en krijg je wel salaris. Je leert in de praktijk volgens een maatwerkroute die we samen met jou uitstippelen. Bij BBL ga je naast het werk een dag per week naar school om les te volgen, en heb je ook schoolvakanties.
Niet naar school, betekent overigens niet dat je niets meer hoeft te leren of te doen. Ook bij Zorgprofessional+ heb je opdrachten, huiswerk en lessen die je volgt. Dat kunnen workshops zijn, maar ook webinars, e-learnings, intervisie of masterclasses. Veel is digitaal. Je krijgt een tablet of laptop in bruikleen. Je wordt Vivium-breed aangenomen en ingezet, dus niet bij een specifieke klantgroep of locatie. Omdat de inhoud en volgorde van de modules die je volgt maatwerk is, moet je zelf je eigen leertraject plannen en vormgeven.