De Wet Zorg en Dwang in de praktijk Archief

U ontving al een nieuwsbrief over de nieuwe Wet Zorg en Dwang, met daarin uitleg over de nieuwe wet en hoe deze binnen Vivium wordt toegepast. En in de vorige nieuwsbrief lichtten we de wet toe met een voorbeeld, om u hier een beter beeld van te geven. Dat doen we graag nog een keer met een nieuw voorbeeld.

Wat is de Wet Zorg en Dwang?
De Wet Zorg en Dwang geldt vanaf 1 januari 2020 en vervangt de Wet Bopz. Doel van Wet Zorg en Dwang is dat onvrijwillige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking zo veel mogelijk wordt voorkomen. Vivium past in principe geen onvrijwillige zorg toe.

Soms kunnen mensen met dementie of een verstandelijke beperking niet altijd (meer) zelf inschatten wat goed voor hen is. De Wet Zorg en Dwang voorziet dan in een aantal mogelijkheden om toch zorg te bieden die noodzakelijk is. Onvrijwillige zorg is een allerlaatste middel. Daarvoor moet een stappenplan worden doorlopen.

De Wet Zorg en Dwang heeft een heel eenvoudig uitgangspunt: onvrijwillige zorg mag niet, behalve als er anders 'ernstig nadeel' dreigt en er geen andere oplossingen zijn om dat te bestrijden. ‘Nee, tenzij...’ dus. Daarbij moet de gekozen oplossing in de praktijk ook blijken te werken en in verhouding staan tot het nadeel dat bestreden wordt. En er moet worden gezocht naar oplossingen die voor de cliënt de minste nadelen hebben.

Wilt u alle informatie over de Wet Zorg en Dwang nog eens teruglezen? Kijk dan op www.vivium.nl/wet-zorg-en-dwang.

In bed slapen
Toen een meneer op een van de locaties kwam wonen merkten de zorgcollega's al snel op dat hij niet in zijn bed sliep en elke nacht meerdere malen naar bed gebracht moest worden. Dit werd besproken met zijn familie en uit dit gesprek bleek dat meneer thuis ook al jaren niet meer in zijn bed sliep. Met de familie werd afgesproken dat er een comfortabele stoel in zijn kamer kwam te staan.

Dat bleek een goede oplossing te zijn. Meneer hoeft niet meer meerdere malen per nacht naar bed gebracht te worden, want hij slaapt een stuk beter in de comfortabele stoel.