Hulp en ondersteuning

Als u of uw naaste te maken krijgt met een vorm van dementie, bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, is het prettig dat u in iedere fase de juiste informatie en ondersteuning krijgt, afgestemd op uw situatie. Voor ons is dat vanzelfsprekend. Voor u een vertrouwd gevoel om steeds contact te hebben met één organisatie voor al uw zorgvragen in alle stadia van dementie. Wij denken graag met u mee en nemen uw zorg zoveel mogelijk uit handen in deze onzekere periode.

Vivium ABC en Casemanager dementie

Wanneer u vermoedt dat er bij u of uw familielid sprake is van dementie, wilt u hier natuurlijk graag duidelijkheid over. Wij kunnen u hierbij begeleiden. In ons ambulante team, het Vivium ABC (Advies en Behandel Centrum), werken behandelaren, gespecialiseerd in deze problematiek, nauw met elkaar samen. Het onderzoek door een verpleegkundige, GZ psycholoog en specialist ouderengeneeskunde kan bij u thuis plaats vinden.

Casemanagement Dementie

Nadat de diagnose is gesteld kan een case manager dementie u wegwijs maken in de mogelijkheden, alle regelgeving, de zorg- en dienstverlening. Zij kan u helpen bij het zoeken naar oplossingen bij dagelijkse problemen en bij het inzetten van zorg. Hiervoor werkt ze nauw samen met uw huisarts, coördineert en biedt emotionele steun waar nodig. Ondersteuning van het Vivium ABC en een casemanager kunt u via uw huisarts aanvragen.

Het is mogelijk dat er in uw regio sprake is van een wachttijd voor Casemanagement Dementie. Hieronder ziet u een overzicht.

Blaricum: 1-4 weken    
Bussum: 1-4 weken    
Eemnes: 1-2 weken    
Hilversum: 10-14 weken    
Huizen: 12-16 weken   
Kortenhoef: 1-4 weken    
Laren: 4-6 weken    
Loosdrecht: 6-8 weken    
Muiden: 1-4 weken    
Muiderberg: 1-4 weken    
Naarden: 1-4 weken    
Nederhorst den Berg:    1-4 weken    
Weesp: 1-4 weken    

Wijkteams

Vivium Zorg aan huis biedt u verzorging, verpleging en begeleiding in uw eigen vertrouwde omgeving. Thuis kiest u zelf hoe u wilt leven, zo lang mogelijk zelfstandig. Vanuit de Vivium wijkteams bieden we praktische ondersteuning, begeleiding en zorg aan huis. We stimuleren (behoud van)zelfredzaamheid door de inzet van hoogstaande professionele zorg, mantelzorg en door het gebruik van slimme innovaties in de zorg.

Mantelzorg

Deze periode is vaak ook heel erg zwaar voor de mantelzorger. Er komt zoveel op u af en het wordt steeds moeilijker en intensiever om uw familielid goed en veilig te verzorgen. Ook het verlies en verdriet maken het ontzettend moeilijk. Lees hier meer over onze omgangstips voor mensen met dementie
Het is hiernaast ook heel belangrijk om u in deze fase goed te laten informeren en te praten met lotgenoten, bijvoorbeeld door het bezoeken van een Alzheimer Café. En kunt u thuis wel wat extra hulp of ondersteuning gebruiken? Bij Vivium kunnen wij u ook helpen met verschillende diensten of ondersteuning bij u thuis.  

Hulpmiddelen

Voor mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen om zelfstandig thuis te (blijven) wonen. Het blijkt echter lastig om te weten welke ondersteuning in welke situatie het beste past. Met deze keuzehulp website kunt u een persoonlijk overzicht maken van bestaande producten en diensten die bij uw situatie passen.

Bent u op zoek naar een beeldbel-app voor mensen met dementie? Misschien biedt 123familie.nl de app die u zoekt.

Dagbehandeling

Bij dementie is het belangrijk om actief te blijven en voor de mantelzorger is het prettig om af en toe even adempauze te hebben. Op drie locaties in het Gooi biedt Vivium Dagbehandeling. Hier kan uw familielid anderen ontmoeten, wandelen, schilderen, of aan een stimulerende activiteit, zoals geheugentraining, fysiotherapie of een gespreksgroep deelnemen. De keuze is aan u!

Zelfstandig wonen bij Vivium, met beginnende dementie

Als u het door uw beginnende dementie niet prettig of veilig meer vindt om thuis te blijven wonen, dan kunt u er ook voor kiezen om te verhuizen naar Vivium De Zandzee. Hier woont u zelfstandig in een ruim 2-kamerappartement, mét zorg en ondersteuning wanneer dit nodig is. Om te kunnen wonen in de Zandzee is een CIZ-indicatie zzp 4 met grondslag dementie nodig.

Een nieuw thuis voor mensen met dementie

Ook als zelfstandig wonen op een gegeven moment niet meer lukt, is het prettig om uw normale leven wel zoveel mogelijk kunnen voortzetten. Onze woonlocaties voor mensen met dementie staan garant voor een prettig verblijf, in een veilige omgeving. Wij proberen u daarbij een nieuw thuis te geven, waarbij we uitgaan van úw wensen en behoeften en uw familie nog steeds een belangrijke en actieve rol speelt. Onze betrokken zorgmedewerkers werken nauw samen met uw familie en vrijwilligers. Zij zijn gericht op uw welzijn en zorgen ervoor dat u zo prettig en waardig mogelijk kunt wonen en leven bij Vivium.