Fietslabyrint Archief

Eind december 2021 hebben wij van “vrienden van Hogewey” een fietslabyrint aangeboden gekregen. Een fietslabyrint is een speciale beentrainer (fiets) in combinatie met een televisiescherm. 

Het is een hulpmiddel bij het stimuleren van beweging van onze bewoners, met als resultaat het bevorderen van zowel hun fysieke als geestelijk welzijn. Bovendien biedt het Fietslabyrint de mogelijkheid om in de behoefte te voorzien om door ‘de buurt’ te fietsen. Vele herinneringen zullen worden opgehaald door een ‘rondje’ op de fiets. 

Met een (rol)stoel neem je plaats achter de beentrainer, waar je je voeten op de pedalen zet. De fiets kan zowel actief als passief de spieren laten bewegen. Het apparaat reageert op de gebruiker wanneer hij of zij begint met bewegen. Wanneer het tempo voor de bewoner niet bij te houden is zorgt de motor voor ondersteuning. 

De fiets is gekoppeld aan een groot televisiescherm dat interactieve fietstochten biedt. Op een veilige manier, zonder snel te hoeven te anticiperen op het verkeer, kunnen de bewoners door de mooiste steden of in hun eigen vertrouwde omgeving fietsen. De virtuele fietservaring brengt buiten naar binnen en geeft mensen het gevoel dat zij eropuit zijn. 

Het Fietslabyrint werkt met verschillende routes die men kan kiezen. Door middel van knoppen op het stuur, kan onderweg een aantal keer gekozen worden of de gebruiker linksaf of rechtsaf wil slaan. Hierdoor is het mogelijk om elke keer een andere route te fietsen en versterkt de interactieve beleving.  

Alle bewoners van De Hogeweyk (actief of rolstoel gebonden) kunnen samen met een begeleider gebruik maken van het fietslabyrint. 

De voordelen van het gebruik van een fietslabyrint: 

  • Ook te gebruiken voor minder mobiele en rolstoel gebonden bewoners 
  • Naast conditie ook verbetering van de mobiliteit en spierkracht van de benen. 
  • Het bevorderen van het fysieke en geestelijke welzijn. 
  • Het daagt de gebruiker uit tot langer fietsen. 
  • Het helpt mensen op een mooie manier gevoel te blijven houden/herkrijgen met dat wat zich buiten afspeelt. 
  • Bewoners gaan met elkaar in gesprek over de verschillende fietsroutes. 
  • Er kan makkelijker contact worden gemaakt met een bewoner doordat de Fietslabyrint herinneringen kan oproepen. 
  • Het denkvermogen van de gebruiker wordt geprikkeld door de richting te kiezen. 
  • Uit ervaring blijkt dat interactief fietsen een toegevoegde waarde heeft met name voor mensen met dementie die helemaal kunnen opleven van de beelden.