In september en oktober 2022 bent u middels een brief en een familieavond geïnformeerd over ons nieuwe zorgconcept. De toename van het aantal mensen met dementie in onze regio en ook het aantal mensen met dementie dat intensievere (intramurale) zorg nodig heeft zal sterk toenemen.
De vergrijzing, toenemende schaarste aan huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde en andere trends zoals het ‘zo lang mogelijk thuis blijven wonen’ en het bieden van ‘de juist zorg op de juiste plek’, zijn aanleiding tot het ontwikkelen van een nieuw zorgconcept. Graag deel ik (opnieuw) de hoofdlijnen van ons nieuwe zorgconcept:
- Er zullen meer bewoners met een gevorderd stadium van dementie in De Zandzee wonen. Dit komt omdat ouderen steeds langer thuis wonen en pas verhuizen naar een zorglocatie wanneer de zorgvraag intensiever wordt of de mantelzorg het niet meer aan kan. Daarnaast wil De Zandzee de ouderen met dementie een goed aanbod van zorg en behandeling kunnen geven, ook wanneer hun ziekte verergert, zodat ze niet hoeven te verhuizen naar een verpleeghuis.
- Er zal een mix ontstaan van bewoners met een lichte dementie zorgvraag (ZZP 4) en matige/gevorderde dementie zorgvraag(ZZP 5). De bewoners met een zorgindicatie 5 houden de huisarts als hoofdbehandelaar, in afstemming en nauwe samenwerking met de huisarts zal de specialist ouderengeneeskunde (SO) op specifieke vragen medebehandelaar zijn. Waar nodig worden paramedici zoals de fysiotherapeut en/of psycholoog betrokken voor consultatie. In de mix van bewoners die er wonen streven we er naar om een goede balans te houden zodat het voor iedereen een prettige woonomgeving is en blijft.
- De Zandzee blijft een woonzorglocatie met open deuren beleid. Voor de ouderen die verder gevorderd zijn in hun dementie en mogelijk meer gaan “dwalen”, zullen we maatwerk ontwikkelen en samen met betrokken familie afwegingen maken in bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven.
De realisatie en doorontwikkeling van dit zorgconcept vraagt aanpassingen op onder andere zorg, Leefplezier, receptie, horeca en het multidisciplinair werken. Graag vertel ik meer over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden in de onderstaande nieuwsitems.