Een nieuw thuis maak je samen
De samenwerking met familie is enorm belangrijk. Alleen door samen te werken kunnen wij ervoor zorgen dat de bewoners zich zo prettig mogelijk voelen en zoveel mogelijk zichzelf kunnen zijn. Bij collega Roel van der Steeg is die samenwerking met de familieleden heel vanzelfsprekend. Hij is als Eerst Verantwoordelijk Verzorgende werkzaam in ‘de Rondeel’ in Oversingel. Hoe pakt hij dit aan?
Hoe is de samenwerking met familie geregeld bij jullie?
"Eigenlijk gaat dit vanzelf, iedereen is gewoon heel erg betrokken met de bewoners en het huishouden. In Rondeel wonen 7 mensen met dementie. Sommige familieleden hebben een whatsapp groep aangemaakt waarin ze allerlei dingen met elkaar afstemmen. We weten bijvoorbeeld ongeveer van elkaar wie er wanneer op bezoek komt. Uiteraard is iedereen altijd welkom, maar soms is het wel prettig als er de hele dag door een beetje gezelligheid en hulp is. Dat er niet op het ene moment 4 familieleden langskomen en op het andere moment niemand. We proberen daar een beetje rekening mee te houden en voor de bewoners structuur in aan te brengen. De familieleden ervaren het ook niet als ‘op visite komen’, maar als thuis komen, waarin het familiegevoel belangrijk is. Er zijn in dat opzicht ook geen regels, alles is heel toegankelijk, ze mogen alles pakken en gewoon hun eigen gang gaan in het huishouden. Het blijft wel belangrijk om familie aan te sturen waar nodig. Ik zeg altijd ´laat de zorg van de bewoners over aan de professionals´. De rest mag de familie zelf invullen in de woning. Het is belangrijk om hier met elkaar te blijven praten en een balans te vinden, maar dat maakt het werk uitdagend. We proberen altijd in mogelijkheden te denken, niet in beperkingen."
Bij welke taken helpt de familie?
"Er is bijvoorbeeld één zoon die altijd helpt met strijken en andere ondersteuning van zijn moeder waar nodig. Met dit mooie weer is hij samen met zijn moeder door Weesp gaan wandelen. De oudste zoon helpt in de woonkamer en maakt elke vrijdag eiersalade of iets anders lekkers. Iets waar we normaal niet aan toe komen. Samen koken met een familielid vinden de bewoners ook altijd heel gezellig. Er zijn 2 families die zelf de was doen of het haar knippen van hun ouder. Een ander familielid helpt op woensdag- en zaterdagavond altijd met tafel dekken en het eten. Weer een andere familie komt regelmatig met de kleindochter helpen met eten en drinken. Eigenlijk gewoon de alledaagse dingen dus!"
Hoe stemmen jullie dit met elkaar af?
Er wordt echt samengewerkt, ze nemen waar nodig ook dingen van elkaar over. Als de wijn op is, gaat er bijvoorbeeld gewoon even een whatsApp in de groep rond; of iemand even een flesje wijn wil meenemen. Hierdoor merk je dat iedereen heel betrokken is. Dat maakt dat er een hechte band is én een goede sfeer hangt. Als er kleinkinderen zijn of als mensen huisdieren hebben, mogen ze die ook altijd meenemen, bewoners genieten daar erg van. Laatst kwam de dochter van een bewoner vragen of er eventueel budget was om het balkon een beetje op te vrolijken. Vervolgens is ze gezellige kussentjes en hangplanten gaan kopen. Dat soort kleine dingen maken soms een groot verschil en daardoor voelt het ook nog meer als 'thuis'! En natuurlijk zijn er moeilijke momenten, maar het is juist belangrijk om ook de leuke dingen te laten zien aan de familie. We hebben hiervoor een muur ingericht met mooie foto’s van uitstapjes en evenementen, zoals bijvoorbeeld Pasen of Sinterklaas."
En hoe gaan jullie dan om met die moeilijke momenten?
"We werken al zeven jaar met een redelijk vast team, zelf werk ik fulltime. Dit maakt dat iedereen elkaar heel goed kent. Zowel de collega’s onderling, als de bewoners en familie weten wat ze aan elkaar hebben. Ik maak ook altijd een praatje met de familieleden. Dit maakt dat de sfeer heel open en vertrouwd is. Natuurlijk zijn er zaken die soms wat minder lekker lopen, of gaat er wel eens wat mis. Maar als familie ergens mee zit, dan spreken ze ons daar gewoon op aan. Door de sfeer van vertrouwen en de korte lijnen is daar ook ruimte voor en is alles bespreekbaar. Zolang je iedereen maar in zijn of haar waarde laat. Het belangrijkste is dat we profiteren van elkaars kwaliteiten en dat we het samen doen, met collega’s, familieleden en vrijwilligers!"