Iedereen in beweging! Hoe doen we dat bij Vivium?

We vragen het fysiotherapeut Pauline Hulsman

Sinds dit jaar werken de fysiotherapeuten van alle Vivium locaties voor  mensen met dementie samen in het Mobiel Geriatrie Behandel Team. Binnen dit team zijn ook diverse andere specialisten en behandelaren vertegenwoordigd, zoals bijvoorbeeld artsen en psychologen. Bewegen is een heel belangrijk thema.

 

Hoe bevalt deze nieuwe werkwijze?

“Sinds we samenwerken binnen het Mobiel Geriatrie Behandel Team, is er veel meer verbinding tussen de fysiotherapeuten van de verschillende Vivium locaties voor mensen met dementie. We maken gebruik van elkaars kennis en deskundigheid en kunnen zo van elkaar leren en onze kwaliteit verder verbeteren. Ook overleggen we over de beste werkwijze én zorgen we voor een gelijke verdeling van fysiotherapeuten over de verschillende locaties. Veel voordelen dus! Iedere fysiotherapeut werkt hierbij in principe wel vanuit een vaste locatie, zodat we de bewoners en collega´s kennen en daardoor ook veranderingen in gedrag sneller opmerken.”

 

Van behandelaar naar coach

“Ik werk al 38 jaar bij Vivium. Er is in die tijd ontzettend veel veranderd in mijn werk; van het traditionele verpleeghuis naar ‘Een nieuw thuis voor mensen met dementie’. We zien bewegen dan ook niet meer als een doel op zich, maar als een onderdeel van het dagelijks leven van de bewoners. Zo heeft het bijvoorbeeld geen enkele zin als iemand 3x per week een half uurtje naar de fysiotherapie komt, maar verder de hele dag in zijn stoel zit. Wij worden dan ook steeds meer een coach, die de collega’s in de zorg adviseren en ondersteunen. Zij zijn natuurlijk dagelijks betrokken bij de bewoners en signaleren dan ook vaak als eerste veranderingen in gedrag. Als bewoners bijvoorbeeld ineens minder gaan bewegen, dan vragen ze ons om advies. We zoeken samen naar de oorzaak van de verandering en wij adviseren de zorgmedewerkers hoe ze hier mee om kunnen gaan. Hoe krijg je iemand het makkelijkste tot staan? Hoe loop je met iemand? Hoe hou je iemand vast? Soms kunnen eenvoudige tips al een groot verschil maken!”

 

Bewegen is geen wondermiddel

De laatste tijd is er in de media veel aandacht voor het belang van bewegen. Het is natuurlijk voor iedereen, zeker ook voor mensen met dementie, heel belangrijk om in beweging te blijven. Uiteraard krijgt dit dan ook veel aandacht bij ons. Tegelijkertijd wil ik benadrukken dat bewegen geen wondermiddel is. Het belangrijkste voor ons is dat mensen zich prettig voelen en goed in hun vel zitten. Wij kijken altijd naar een vorm van beweging die past bij de bewoner. Neem bijvoorbeeld een bewoonster die in haar hele leven nog nooit naar een gymclub is geweest. Die zou toch doodongelukkig worden als er zij er dan bij ons ineens verplicht naartoe moet? Misschien vindt ze het wel veel prettiger om mee te helpen in het huishouden, koken, de was opvouwen. Dat zijn activiteiten die bij haar passen en die ze herkent. Zo maken we het onderdeel van haar dagelijkse ritme en voelt ze zich prettiger.”

Handen op de rug

“We doen dit met onze ‘handen op de rug’. Als mensen bijvoorbeeld van zichzelf al gewend zijn om veel te bewegen en actief te zijn, dan blijven we dat stimuleren, maar hoeven we ons daar verder niet mee te bemoeien. Pas als we veranderingen zien, gaan we kijken hoe dit komt. Ook mensen die in een rolstoel zitten kunnen nog op verschillende manieren bewegen als onderdeel van hun dagelijkse leven. Bijvoorbeeld helpen met de aardappels schillen of de planten water geven. Ook hier bekijken we weer wat ze prettig vinden en wat bij ze past. En natuurlijk behandelen we ook bewoners als zij klachten hebben, of bijvoorbeeld na een val of een botbreuk. De nadruk ligt voor ons op een kortdurende behandeling. We proberen de bewoners weer zo snel mogelijk op weg te helpen. Zodat zij zich prettig voelen en zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen in hun dagelijkse woonomgeving.”