Sinds 2020 geldt in Nederland de Wet zorg en dwang (WZD). Deze wet bepaalt dat wij geen onvrijwillige zorg mogen toepassen, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de bewoner zelf of zijn/haar omgeving. Hieronder valt ook het tegen de wil binnenhouden van een bewoner door het afsluiten van de voordeur.
Wat verandert er?
Tot nu toe werkten wij met het uitgangspunt: ‘de voordeur is dicht, tenzij’. Dit verandert naar: ‘de voordeur is open, tenzij’. Dat betekent dat medio juli 2025 de voordeur overdag standaard open zal zijn.
We blijven bij elke bewoner bekijken of het veilig en verantwoord is om zelfstandig naar buiten te gaan. Als dat het geval is, kan de bewoner zelfstandig door de voordeur. Is dat niet het geval, dan blijft de deur voor die persoon dicht. Eigenlijk gebeurt dit nu ook al, bewoners die zelfstandig naar buiten mogen zonder begeleiding worden nu door onze receptionist naar buiten gelaten door de deuren te openen.
Samen afspraken maken
Sommige bewoners willen graag naar buiten, maar kunnen dat niet veilig alleen. Voor hen maken we – samen met u als contactpersoon – afspraken over hoe dit wél mogelijk kan zijn, bijvoorbeeld met begeleiding of op vaste momenten. Deze afwegingen leggen we zorgvuldig vast in het zorgdossier en bespreken we in het multidisciplinair overleg (MDO).
Gezichtsherkenning
Om dit zorgvuldig en veilig te organiseren gaan wij werken met een camerasysteem met gezichtsherkenning bij de voordeur. Dit systeem scant gezichten van bewoners en bezoekers, herkent gezichten van bewoners en beoordeeld of deze zelfstandig naar buiten mag. Is dit niet het geval, dan blijft de deur voor die bewoner dicht. Uiteraard houden we ons hierbij aan de geldende privacywetgeving. De gezichtsherkenning is alleen bedoeld om de veiligheid van bewoners te waarborgen en wordt niet gebruikt voor andere doeleinden. Beelden worden na 24 verwijderd.
Passende begeleiding
Zo zorgen we ervoor dat bewoners bij wie het niet veilig is om alleen naar buiten te gaan, binnenblijven. Tegelijkertijd hopen we dat we hiermee ook de vrijheid en zelfstandigheid van bewoners die wél zelfstandig naar buiten kunnen hiermee bevorderen. Op die manier zorgen we dat iedereen de begeleiding krijgt die bij zijn/haar situatie past.
We starten met het openen van de deur tussen 08:00 en 17:00 uur, en mogelijk breiden we dit later uit tot 20:00 uur. In de avond en nacht zijn de deuren net als nu gesloten.
Waarom geen polshorloges of andere systemen?
We kiezen voor gezichtsherkenning omdat dit het meest betrouwbare en veilige systeem is. Polshorloges of andere draagbare systemen kunnen kwijtraken of vergeten worden, waardoor de veiligheid juist minder goed gewaarborgd is.
Wanneer van start?
Het systeem is op 19 juni geïnstalleerd en wordt op maandag 7 juli 2025 in gebruik genomen.
Veiligheid voorop
Ik begrijp dat deze verandering vragen kan oproepen of tot zorgen kan leiden. U heeft niet voor niets gekozen om uw naaste in Torendael te laten wonen omdat het hier veilig is en uw naaste niet zomaar naar buiten kan en alleen of doelloos buiten rondzwerft.
Die veiligheid is en blijft onze verantwoordelijkheid en zal niet veranderen. Wij blijven erop toezien dat bewoners voor wie zelfstandig naar buiten gaan niet veilig is, ook echt binnenblijven.