Netwerkparticipatie

In de Antonius Hof vinden we het belangrijk dat de ouderen die bij ons komen wonen op dezelfde manier contact blijven houden met hun naaste familieleden, vrienden of goede buren, zoals zij dat gewend zijn.

In de praktijk merken we dat familieleden vaak een verouderd beeld hebben van een verpleeghuis waarbij na verhuizing alle “zorgen” worden overgenomen door de woonzorglocatie en de familie daarin niet of nauwelijks betrokken is.

Jarenlang was dit ook het uitgangspunt maar de tijden zijn veranderd en daarmee ook het verpleeghuis en de organisatie van welzijn en zorg en de kennis die is ontwikkeld over dementie.

We doen het samen

Inmiddels weten we dat ieder mens een betekenisvol leven wil kunnen leiden. Voor de oudere die bij ons komt wonen is het van belang dat de personen waarmee een waardevol contact is opgebouwd, betrokken blijven én dat de oudere zolang als dat kan, de eigen dingen kan blijven doen die belangrijk zijn.

Om hieraan tegemoet te kunnen komen hebben we echter de hulp nodig van anderen. Hiermee bedoelen we het netwerk van bekenden en familie rondom de bewoner én vrijwilligers. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat we de hulp oftewel de netwerkparticipatie niet meer geheel los kunnen laten maar meer en meer moeten gaan organiseren.

Hierbij willen wij niet voorbijgaan aan het feit dat een verhuizing van een familielid een ingrijpende gebeurtenis is die tijd nodig heeft om te verwerken en te wennen aan de nieuwe situatie. Ook realiseren wij ons dat u wellicht jarenlang mantelzorger bent geweest en een poosje de tijd wilt nemen voor uzelf. Wij hebben hier alle respect voor en kijken tegelijkertijd ook vooruit en willen goede betekenisvolle zorg kunnen bieden aan uw familielid die bij ons woont.

In gesprek

Daarom willen wij samen met u en/of andere personen uit het netwerk op een moment dat het u schikt in gesprek gaan over welke mogelijkheden er zijn om een bijdrage te leveren aan netwerkparticipatie.

Wij noemen dit gespreksmoment het Familie Startgesprek en hebben als hulpmiddel hiervoor een overzicht gemaakt; de activiteiten-placemat, die u meer inzicht geeft in de mogelijkheden die er zijn en handig kan zijn tijdens het gesprek.

De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV’er) is uw contactpersoon en zal samen met u een gespreksmoment inplannen. Dit zal waarschijnlijk plaatsvinden na of rond het moment waarop u het eerste cliëntplan bespreekt en dat is rond de 6 weken na verhuizing.

 

Samen met u willen we ervoor zorgen dat ook in de toekomst de ouderen die bij ons komen wonen een kwalitatief zo goed als mogelijk en betekenisvol leven kunnen blijven leiden!