Corona vaccinatie

Een bescherming tegen het corona-virus komt steeds dichterbij. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de thuiszorg en wijkverpleging.

Bewoners/clienten die onder verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde gevaccineerd gaan worden, komen in aanmerking voor vaccinatie met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Bewoners die hun eigen huisarts hebben, komen in aanmerking voor het Moderna-vaccin dat ook erg geschikt blijkt te zijn voor kwetsbare ouderen.

De verpleeghuisbewoners krijgen in hun eigen woonomgeving het vaccin aangeboden. Contactpersonen/familieleden ontvangen hier binnenkort meer informatie over.

Actuele planning vaccinatie

Hieronder een overzicht van de actuele vaccinatieplanning:

Vanaf 18 januari 2021

  • Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf 25 januari 2021

  • Bewoners van kleinschalige verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking met het vaccin van Moderna.
  • Thuiswonende, mobiele mensen van 90 jaar en ouder. Deze mensen krijgen vanaf 25 januari een uitnodiging. Prikken gebeurt op de GGD-priklocaties, met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf 1 februari 2021

  • Thuiswonende mobiele ouderen tussen 85 en 90 jaar. Prikken gebeurt op de GGD-priklocaties, met het het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf half februari 2021

  • Thuiswonende 60-plussers met het vaccin van BioNTech/Pfizer en als dit kan ook het vaccin van AstraZeneca.
  • Intramurale GGZ-cliënten, met het vaccin van Moderna.
  • Niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar met het vaccin van Moderna.
  • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie met het AstraZeneca vaccin.
  • Mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar met het vaccin van BioNTech/Pfizer.

Vanaf mei

  • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie) met het AstraZeneca vaccin.

Belang van vaccinatie
Vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht. Het is wel héél erg wenselijk dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk medewerkers en bewoners zich laten vaccineren, zodra dat veilig en verantwoord kan. Als veel mensen beschermd zijn door het vaccin kan het leven in onze verpleeghuizen (en op termijn daarbuiten) weer iets normaler worden, zonder de continue zorg over nieuwe besmettingen.

Blijf geïnformeerd
Wij blijven u geregeld informeren over de voortgang en nieuwe informatie over het vaccinatieprogramma.
Alle uitgebreide informatie kun u vinden op de websites van:

-       Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen: https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-het-nieuwe-coronavirus/vraag-en-antwoord/coronavaccin-biontech-pfizer

-       De overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

-       Het RIVM: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins

-       Informatie bijsluiter Moderna vaccin:  https://www.cbg-meb.nl/documenten/publicaties/2021/01/06/vaccin-in-het-kort-covid19-vaccin-moderna

Planning
Zie hier een overzicht van de tijdlijn voor de eerste fase vaccineren: https://docdro.id/OcBWtIq

Filmpje
In dit filmpje geeft hoogleraar vaccinologie Cécile van Els van het RIVM informatie over coronavaccins https://www.youtube.com/watch?v=I_HX-SevyYw&feature=youtu.be

Benieuwd naar de vaccinatie ervaring van een revalidant in Naarderheem? Klik hier om het interview te lezen.

Vragen en antwoorden

Algemene vragen

Waarom worden eerst zorgmedewerkers ingeënt?

De gezondheidsraad adviseert een ‘beschermingsring’ te creëren van zorgpersoneel. 

Verder heeft het kabinet besloten met het snelst beschikbare vaccin te starten voor zorgmedewerkers omdat zij naar een locatie toe kunnen reizen (in tegenstelling tot onze kwetsbare bewoners en cliënten). Dit heeft te maken met het bewaren van het vaccin bij zeer lage temperaturen, de beperkte houdbaarheid en de verpakkingseenheden. Daarom is dit vaccin vooral geschikt om toegediend te worden in grote vaccinatielocaties.   

Mijn familielid heeft al corona gehad; moet hij/zij zich dan ook laten vaccineren? 

De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren. De overheid besluit hierover nadat coronavaccins zijn goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit (CBG). 

Moet er betaald worden voor een vaccinatie tegen het coronavirus?

De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis.

Waar kan mijn familielid zich laten vaccineren?

U krijgt een uitnodiging om uw familielid te laten vaccineren. Als uw naaste verpleegd wordt zal dit op de locatie zijn waar uw familielid woont of wordt verpleegd. Woont uw naaste zelfstandig dan kan dit op een GGD-priklocatie in de buurt. Als dit niet lukt dan komt de huisarts naar de locatie.

Vragen over verplichting vaccinatie

Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?

Vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht. Het is wel héél erg wenselijk dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk medewerkers en cliënten zich laten vaccineren, zodra dat veilig en verantwoord kan. Als veel mensen beschermd zijn door het vaccin kan het leven weer iets normaler worden, zonder de continue zorg over nieuwe besmettingen. Hygiëne blijft uiteraard essentieel.

Waarom zou ik mijn familielid laten vaccineren?

Als mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen. Dan zijn er minder maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt.


Vragen over veiligheid

Het vaccin is erg snel geproduceerd, is het wel betrouwbaar?

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid, betrouwbaarheid en effectiviteit staat bovenaan. Dat het nu sneller gaat heeft meerdere redenen. Wereldwijd wordt een enorme inspanning geleverd, wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt.

Verder zijn het Europees Medicijn Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen eerder begonnen de vaccins te beoordelen via een zogenaamde rolling review. Dit betekent dat de vaccinproducenten ook tussentijdse onderzoeksresultaten delen met de medicijnautoriteiten, die dan worden beoordeeld. Dit levert tijdwinst op, zonder dat er delen van het onderzoek worden overgeslagen.

Kijk voor meer informatie over veilig vaccineren op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord/hoe-weet-ik-dat-een-vaccinatie-veilig-is

Is er kans op bijwerkingen?

Er is een kans op bijwerkingen na vaccinatie, ook als een vaccin is goedgekeurd. Bijwerkingen zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dit geldt voor alle vaccins en medicijnen, dus ook voor een vaccin tegen het coronavirus.

Mag een zorgmedewerker die gevaccineerd is zonder persoonlijke beschermingsmiddelen werken?

Nee, na vaccinatie gelden nog steeds dezelfde regels rondom persoonlijke beschermingsmiddelen. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. De kans dat je zelf ziek wordt is na vaccinatie veel kleiner, maar het is nog niet duidelijk of je het virus ook niet meer kunt overdragen. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat onze medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen blijven gebruiken zoals beschreven in de standaard richtlijnen. Dit beschermt de collega en de cliënten. 
Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het beleid voor persoonlijke beschermingsmiddelen na vaccinatie mogelijk aangepast.

Moet iemand die gevaccineerd is en in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft in quarantaine?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet thuisblijven en zich na vijf dagen laten testen als diegene in contact is geweest met een persoon met corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Daarom moeten gevaccineerde personen gewoon in quarantaine als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van een persoon met corona. 
Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het quarantainebeleid mogelijk aangepast. 

Moet een gevaccineerde bewoner verpleegd worden met persoonlijke beschermingsmiddelen?

Ja, een gevaccineerde bewoner moet volgens de geldende richtlijnen verpleegd worden met persoonlijke beschermingsmiddelen. Vaccinatie beschermd niet voor 100%, dus een gevaccineerde bewoner loopt nog steeds kans om ziek te worden en/of het virus te verspreiden. Voor de veiligheid van de bewoner, de medewerkers, én de andere bewoners moet er daarom ook bij volledig gevaccineerde bewoners volgens de richtlijnen persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. 


Vragen over de werking en effectiviteit van het corona vaccin

Hoe lang werkt het vaccin?
Hoe lang de vaccins bescherming bieden is momenteel nog onduidelijk.
Kan iemand die gevaccineerd is toch iemand anders besmetten?

Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.