Corona vaccinatie Archief

Een hoge vaccinatiegraad biedt mogelijkheden corona-maatregelen te versoepelen. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvingen als eerste een oproep voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgden de medewerkers uit de thuiszorg en wijkverpleging.

De verpleeghuisbewoners kregen als eersten in hun eigen woonomgeving het vaccin aangeboden. Daarna volgde de rest van Nederland. 

Belang van vaccinatie

Vaccinatie tegen het coronavirus is niet verplicht. Het is wel héél erg wenselijk dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk medewerkers en bewoners zich laten vaccineren, zodra dat veilig en verantwoord kan. Als veel mensen beschermd zijn door het vaccin kan het leven in onze verpleeghuizen (en op termijn daarbuiten) weer iets normaler worden, zonder de continue zorg over nieuwe besmettingen.

Blijf geïnformeerd

Alle uitgebreide informatie kun u vinden op de websites van:

-       Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen:
https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-het-nieuwe-coronavirus/vraag-en-antwoord/coronavaccin-biontech-pfizer

-       De overheid:
 https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

-       Het RIVM:
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins

Benieuwd naar de vaccinatie ervaring van een revalidant in Naarderheem? Klik hier om het interview te lezen.

Vragen en antwoorden

Algemene vragen

Waarom werden eerst zorgmedewerkers ingeënt?

De gezondheidsraad adviseert een ‘beschermingsring’ te creëren van zorgpersoneel. 

Verder heeft het kabinet besloten met het snelst beschikbare vaccin te starten voor zorgmedewerkers omdat zij naar een locatie toe kunnen reizen (in tegenstelling tot onze kwetsbare bewoners en cliënten). Dit heeft te maken met het bewaren van het vaccin bij zeer lage temperaturen, de beperkte houdbaarheid en de verpakkingseenheden. Daarom is dit vaccin vooral geschikt om toegediend te worden in grote vaccinatielocaties.   

Mijn familielid heeft al corona gehad; moet hij/zij zich dan ook laten vaccineren? 

De Gezondheidsraad adviseert nu om mensen die corona hebben gehad ook te vaccineren. De overheid besluit hierover nadat coronavaccins zijn goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse medicijnautoriteit (CBG). 

Moet er betaald worden voor een vaccinatie tegen het coronavirus?

De vaccinatie tegen het coronavirus is gratis.

Waar kan mijn familielid zich laten vaccineren?

U krijgt een uitnodiging om uw familielid te laten vaccineren. Als uw naaste verpleegd wordt zal dit op de locatie zijn waar uw familielid woont of wordt verpleegd. Woont uw naaste zelfstandig dan kan dit op een GGD-priklocatie in de buurt. Als dit niet lukt dan komt de huisarts naar de locatie.


Vragen over verplichting vaccinatie

Is een vaccinatie tegen het coronavirus verplicht?

Vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht. Het is wel héél erg wenselijk dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk medewerkers en cliënten zich laten vaccineren, zodra dat veilig en verantwoord kan. Als veel mensen beschermd zijn door het vaccin kan het leven weer iets normaler worden, zonder de continue zorg over nieuwe besmettingen. Hygiëne blijft uiteraard essentieel.

Waarom zou ik mijn familielid laten vaccineren?

Als mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen. Dan zijn er minder maatregelen nodig om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt.


Vragen over veiligheid

Mag een zorgmedewerker die gevaccineerd is zonder persoonlijke beschermingsmiddelen werken?

Nee, na vaccinatie gelden nog steeds dezelfde regels rondom persoonlijke beschermingsmiddelen. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. De kans dat je zelf ziek wordt is na vaccinatie veel kleiner, maar het is nog niet duidelijk of je het virus ook niet meer kunt overdragen. Het is daarom ook na vaccinatie belangrijk dat onze medewerkers persoonlijke beschermingsmiddelen blijven gebruiken zoals beschreven in de standaard richtlijnen. Dit beschermt de collega en de cliënten. 
Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het beleid voor persoonlijke beschermingsmiddelen na vaccinatie mogelijk aangepast.

Moet iemand die gevaccineerd is en in nauw contact is geweest met iemand die corona heeft in quarantaine?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet thuisblijven en zich na vijf dagen laten testen als diegene in contact is geweest met een persoon met corona. Het vaccin beschermt na de tweede vaccinatie voor ruim 90% tegen corona, maar dus niet voor 100%. Ook weten we nog niet hoe lang het vaccin werkt. Daarom moeten gevaccineerde personen gewoon in quarantaine als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van een persoon met corona. 
Als er meer bekend is over de effectiviteit van de vaccins, wordt het quarantainebeleid mogelijk aangepast. 

Moet een gevaccineerde bewoner verpleegd worden met persoonlijke beschermingsmiddelen?

Ja, een gevaccineerde bewoner moet volgens de geldende richtlijnen verpleegd worden met persoonlijke beschermingsmiddelen. Vaccinatie beschermd niet voor 100%, dus een gevaccineerde bewoner loopt nog steeds kans om ziek te worden en/of het virus te verspreiden. Voor de veiligheid van de bewoner, de medewerkers, én de andere bewoners moet er daarom ook bij volledig gevaccineerde bewoners volgens de richtlijnen persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt. 


Vragen over de werking en effectiviteit van het corona vaccin

Hoe lang werkt het vaccin?
Hoe lang de vaccins bescherming bieden is momenteel nog onduidelijk.
Kan iemand die gevaccineerd is toch iemand anders besmetten?

Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.