Omdat wij met een zeer kwetsbare doelgroep werken, volgen wij de richtlijnen van de overheid en het RIVM nauwgezet op. Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en nieuwe maatregelen.
Bent u op zoek naar informatie over het vaccineren? Klik dan hier.
De afgelopen weken zijn er veel zieke mensen bijgekomen. Dit geldt voor de hele regio Gooi- en Vecht. De druk op onze medewerkers blijft groot. Dat komt ook doordat er onder zorgmedewerkers veel op corona wordt getest, zij werken immers met kwetsbare mensen. In afwachting van de uitslag zijn deze collega’s dan niet inzetbaar. Ook het in thuisquarantaine moeten verblijven vanwege allerlei redenen, maakt dat collega’s niet kunnen werken. Hierdoor is de bezetting soms minimaal en komt het voor dat niet-noodzakelijke werkzaamheden tijdelijk worden opgeschort. Hierdoor treffen wij extra maatregelen. Er wordt steeds gekeken naar de best mogelijke oplossing in de gegeven situatie. Wij vragen van cliënten, hun familie en mantelzorgers begrip daarvoor.
Aanscherping bezoekregeling
Om ervoor te zorgen dat de risico’s op besmetting zo klein mogelijk blijven, kan en mag het bezoek voorlopig alleen onder strikte voorwaarden plaatsvinden. In de meeste locaties zijn maximaal twee bezoekers per bewoner of cliënt per dag van harte welkom. Let op! Afhankelijk van de mogelijkheden en bewonersgroep kan het zijn dat er in een locatie aanvullende afspraken gelden. Ook als er een (verdenking van) besmetting is in een woning of op een afdeling, kunnen afwijkende afspraken of bezoekbeperkingen gelden. Dit is een momentopname, dus controleert u dit alstublieft voorafgaand aan uw bezoek bij de betreffende locatie.
Bezoek aan bewoners met dementie
U kunt uw naasten bezoeken volgens de hieronder genoemde richtlijnen. Het bezoek haalt de bewoner op en kan wandelen, of plaatsnemen in een hiervoor aangewezen bezoekersruimte of het restaurant. Het restaurant geldt alleen als ontmoetingsruimte, hier wordt momenteel geen eten/drinken geserveerd.
In de locaties voor mensen met dementie is het in principe helaas momenteel niet mogelijk om bezoek te ontvangen in de woon-/slaapkamers. Dit zijn gezamenlijke woonkamers: mensen met dementie begrijpen niet altijd dat ze afstand moeten houden, dragen geen mondmasker en de huiskamers bieden hiernaast vaak onvoldoende ruimte om met bezoek op voldoende afstand van alle bewoners te blijven. De slaapkamers zijn over het algemeen te klein om met 2 bezoekers voldoende afstand te garanderen en daarvoor moet u bovendien ook door de woonkamer. In sommige gevallen, zoals bij bedlegerige bewoners, wordt een uitzondering gemaakt.
Algemene richtlijnen bij bezoek aan een Vivium locatie
- Wij vragen u in de meeste locaties om met maximaal twee bezoekers tegelijkertijd en maximaal twee bezoekers per dag op bezoek te komen, om voldoende afstand te kunnen garanderen.
- Blijft thuis bij (milde) verkoudheidsklachten van uzelf of uw huisgenoten. Laat u testen. Blijf thuis tot de uitslag van de test bekend is én u weer volledig klachtenvrij bent.
- Draag gedurende uw gehele bezoek, in binnen- én buitenruimtes een mondmasker.
- Was/desinfecteer uw handen bij aankomst en vertrek, hoest en nies u in uw elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.
- Iedere bezoeker vult bij binnenkomst een registratieformulier in. Deze formulieren bewaren wij twee weken, zodat de GGD bij een eventuele besmetting snel een bron- en contactonderzoek kan uitvoeren.
- Houdt u zich, voor ieders veiligheid, goed aan de 1,5 meter afstand tot anderen en vermijd drukte.
Covid-afdeling Naarderheem
In onze regio neemt het aantal mensen met het coronavirus toe. Een deel van deze groep is aangewezen op herstelzorg buiten het ziekenhuis of op geriatrische revalidatie. Aan deze groep kan deze zorg veilig worden verleend op een afgescheiden afdeling waar wordt verpleegd en behandeld met persoonsbeschermende middelen (een speciale covid-afdeling). Op verzoek van de GGD heeft Naarderheem sinds 2 november (na Hilverzorg en Amaris) in onze regio een derde afdeling geopend met herstelzorg en geriatrische revalidatie voor cliënten met het coronavirus. De afdeling is op dit moment standby. In de eerste golf hebben we kunnen oefenen op onze ‘opnameafdeling’ en ook hebben we ruim voldoende persoonsbeschermende middelen en testmateriaal beschikbaar.
Sneltesten personeel
Sinds november kunnen er speciale sneltesten ingezet worden voor Vivium medewerkers. In dringende gevallen kan hiermee binnen 15 minuten een testuitslag gegeven worden. De sneltest is bedoeld als aanvulling op de gewone coronatest, die afgenomen wordt via U-Diagnostics of de GGD, het is geen vervanging hiervan. Deze sneltest wordt alleen ingezet als de continuïteit van zorg in het gedrang komt. Dit gaat altijd in overleg tussen leidinggevende/teamcoach en medewerker. Het goed gebruiken van de juiste persoonsbeschermende middelen blijft noodzakelijk. Met het inzetten van deze sneltest lopen we vooruit op het besluit van de overheid om vanaf eind november sneltesten beschikbaar te stellen aan onder andere zorgorganisaties.
Onze belangrijkste wapens tegen corona blijven goede hygiëne, thuisblijven en testen bij klachten en voldoende afstand houden van anderen.
VEEL GESTELDE VRAGEN
We volgen de ontwikkelingen uiteraard nauwgezet en staan in direct contact met experts GGD en RIVM. We hebben diverse voorzorgsmaatregelen getroffen om te allen tijde onze basiszorg zo goed mogelijk te kunnen blijven verlenen, ook in het geval van een eventuele uitbraak. Uiteraard houden wij cliënten en bewoners goed in de gaten en nemen we de gezondheidsmaatregelen van het RIVM in acht.
Als uw naaste besmet is, of wij hebben een vermoeden van besmetting, dan wordt er direct contact met u opgenomen. Ook hoort u van ons wanneer uw naaste een risico loopt op de afdeling of in de woning. Hoort u niets van ons, dan hoeft u zich geen zorgen te maken.
- Is de testuitslag positief, dan blijven zij thuis tot minimaal 24 uur na de laatste klachten.
- Is de testuitslag negatief, maar hebben medewerkers wel verkoudheidsklachten, dan blijven zij thuis uitzieken als ze één of meerdere klachten hebben zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts.
Marjolein Brüning, oud-directeur Zorgeloos wonen, Torenhof en Zorg aan huis, deelt haar ervaring met de eenzaamheid op de locaties Zorgeloos wonen en Torenhof via NH Nieuws.
- Interview specialist ouderengeneeskunde Astrid Beckers
In de media is veel aandacht voor de verpleeghuizen. Deze verhalen doen niet altijd recht aan het fantastische werk dat er dagelijks achter de schermen plaatsvindt. Vivium vraagt graag aandacht voor de verdrietige en moeilijke, als ook de mooie momenten. Vivium collega Astrid Beckers is specialist ouderengeneeskunde en vertelt in de Gooi en Eemlander van donderdag 16 april hoe wij bij Vivium met de huidige situatie omgaan. In de bijlage onderaan dit bericht kunt u het hele interview met Astrid lezen.
- Vlog: kijkje achter de schermen in Naarderheem
Specialist ouderengeneeskunde Sacha Deetman heeft met een aantal collega's een vlog opgenomen. Kik hier om een kijkje achter de schermen van Naarderheem te nemen.
Meer informatie?
Neemt u dan contact op met uw reguliere contactperso(o)n(en) op locatie of met onze klantenservice via telefoonnummer (035) 6 924 924. Voor informatie over het coronavirus kunt u terecht op www.ggdgv.nl of het Corona callcenter (035) 692 64 00.
Tips voor interessante websites waar u meer informatie kunt vinden:
- We begrijpen dat u als mantelzorger graag wilt weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? De stichting Mantelzorg Nederland kan u helpen met informatie en tips. Klik op de link voor meer informatie of neem contact op met de Mantelzorglijn: 030 760 60 55 (werkdagen 9 – 18 uur), mantelzorglijn@mantelzorg.nl.
- Bekijk deze video voor praktische tips over hygiëne en handen wassen.
- Praten over ziekte en dood in tijden van corona, hoe pakt u dat aan? Klik hier voor praktische tips voor een essentieel gesprek.
- Ook vindt u nuttige tips en adviezen over zorg in de laatste levensfase op de website van de patiëntenfederatie Nederland.
- Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu via 0800-1351. Ook vindt u meer informatie op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus.
-
Eenvoudige uitleg over wat je kunt doen in diverse talen: www.pharos/coronavirus/
Wanneer de situatie verandert, zullen wij via deze internetpagina informeren.