WZD voor wijkverpleging

De uitvoering van de Wet Zorg en Dwang in de extramurale zorg wordt momenteel niet uitgevoerd. Gelet op de juridische knelpunten in de Wzd en het ontbreken van de noodzakelijke infrastructuur in de ambulante setting, verleent Vivium geen onvrijwillige zorg in de ambulante situatie. Toch kan het voorkomen dat je in de wijkteams te maken krijgt met situaties waarin onvrijwillige zorg aan de orde komt.

Voor het toepassen van onvrijwillige zorg in de ambulante setting (dagbehandeling, dagbesteding, thuis en woon-zorgcomplexen) gelden aanvullende eisen die worden uitgewerkt. 

Om deze fase te overbruggen geven we de zorgverleners in de wijk handvatten die aansluiten op de visie en het beleid van Vivium.

De Wet Zorg en Dwang beschermt de rechtspositie van de cliënt en is van toepassing op:

  • mensen met een psychogeriatrische aandoening of verstandelijke beperking bij wie een ter zake kundig arts de diagnose heeft gesteld.
  • mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), Korsakov of Huntington die dezelfde gedragsproblemen en hetzelfde regieverlies ervaren als mensen met dementie of een verstandelijke beperking en die vergelijkbare zorg ontvangen in een zorginstelling.

Uitgangspunten zorgverlening door Vivium:

  1. Ieder mens heeft recht op vrijheid. Dat betekent zowel vrijheid in beweging als vrijheid in het maken van eigen keuzes. Ook bij Vivium is dat het uitgangspunt. Wat vrijheid betekent voor de cliënt bespreken de zorgverleners met de cliënt en eventueel met zijn/haar vertegenwoordigers.
  2. De cliënt krijgt de zorg die nodig is. Als dat niet meer verantwoord en veilig kan in de thuissituatie, wordt gekeken naar andere mogelijkheden. In het uiterste geval volgt gedwongen opname.
  3. Er is voor de wijkteams geen verplichting onvrijwillige zorg te geven en de cliënt kan dit ook niet afdwingen. 

Voor meer informatie over de Wet zorg en dwang:

Wet zorg en dwang | Vilans