Blog 3 - Effectief of affectief

Beste lezers,

In deze blog wil ik het gaan hebben over effectiviteit (gericht op de klacht) en affectiviteit (gericht op de mens).

Als hulpverleners en paramedici (zorg-professionals die medische zorg verlenen, maar geen arts zijn, zoals fysiotherapeuten) richten we ons steeds meer op medisch-technisch handelen. Dat zijn handelingen die gebaseerd zijn op medische kennis en apparatuur. Hierbij staan klinisch bewijs en evidence-based werken centraal: beslissingen worden genomen op basis van wetenschappelijk bewezen resultaten. De focus ligt vooral op effectiviteit, en dus op de klacht, maar niet op het affectieve contact: op de mens achter de klacht. Dit kan ten koste gaan van menselijk contact, iets wat ik zelf ervaarde als bedlegerige patiënt. Effectief gezien, vanuit medisch oogpunt, was er weinig meer te behalen. Ik zou nooit meer ontwaken. Maar voor mijn geliefden was ik veel meer dan een leeg omhulsel en een optelsom van beperkingen. Zij zagen mij, los van medische feiten, als volledig mens.

Mijn vader vroeg ooit aan de neuroloog: "Wat zou u doen als het uw zoon was?" De arts in kwestie werd lijkbleek en wist daar geen antwoord op.

Toch heb ik mijn leven te danken aan de medische wetenschap. Het een kan niet zonder het ander.

Deze ervaring leerde me, deze voormalig bedlegerige patiënt, een belangrijke les: elke klacht hoort in dienst te staan van de hele mens. Het concept Positieve Gezondheid van Machteld Huber (een bredere kijk op gezondheid waarin ook welzijn, zingeving en veerkracht belangrijk zijn) sluit hier mooi op aan. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van klachten. Iedereen heeft een eigen verhaal, motivatie en zingeving. Daarom is het essentieel zowel effectief (gericht op de klacht) als affectief (gericht op de mens) te handelen. Een lichaam is zoveel meer dan de optelsom van zijn beperkingen.

Swen