Het leven centraal
Het goede gesprek over de zorg van nu en de toekomst
Hoe voer je dat? Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig om het goede gesprek met cliënten en naasten te kunnen voeren?
Dit thema stond centraal in de 4e editie van het Wereldcafé. Het Wereldcafé is ontstaan uit een samenwerking tussen Vivium, Inovum, Amaris, Hilverzorg, Vilans en Hogeschool Utrecht met als doel om collega’s uit de wijkverpleging met elkaar te verbinden, kennis en ervaringen te delen én elkaar te inspireren. Inmiddels zijn ook collega’s van ketenpartners aangesloten zoals projectmedewerkers, medewerkers van het Tergooi en van Vrijwilligerscentrale Huizen.
Een bijzondere editie van het Wereldcafé dit keer in de vorm van improvisatietheater door theatergezelschap De Zaak in Beweging. Het publiek bepaalt en het theater speelt in op de verhalen en ervaringen uit de praktijk. Op een vermakelijke, luchtige wijze wordt het zorggesprek met elkaar gevoerd en moeilijke kwesties aan de kaak gesteld. Klik hier voor de inzichten van deze middag en meer informatie.
De juiste zorg geven begint bij het goede gesprek voeren

Ook bij Zorgeloos wonen wordt wijkgericht gewerkt. Zo voeren verpleegkundigen Brinsley Visser (31) en Tommy Sijtsma (30) regelmatig het gesprek over wat een cliënt nog zelf kan (leren), en wie en wat kan helpen in plaats van zorg uit handen te nemen. “Mijn oma wilde ook zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk leven.”
De gedachte aan die meerwaarde helpt Tommy zo’n gesprek te voeren. Makkelijk is dat niet, noodzakelijk wel. Want het knelt in de zorg met steeds meer ouderen die ook langer leven in verhouding tot steeds minder werkenden. Daarom verandert de zorg van zoveel mogelijk zorgen voor iemand, naar zorgen dát iemand zo actief en zelfredzaam mogelijk blijft. “Van zorgeloos wonen naar autonoom leven”, vat Tommy die ontwikkeling samen. Klik hier om verder te lezen hoe je daar komt.
Van medische zorg naar welzijnsgericht werken
(uit: Inzicht in de transitie, ouderenzorg Gooi en Vechtstreek september 2024) Als je kijkt naar de sociale benadering dan kijk je naar het menselijke gedeelte en niet naar de diagnose, legt Anneke mij uit. Anneke Kooij is ruim dertig jaar verzorgende IG geweest en is nu projectleider sociale benadering dementie voor het regiokompas en zet zich dagelijks in om de mens centraal te stellen binnen de zorg. “iedereen heeft het nu over de ‘sociale benadering’, maar ik heb in mijn vak nooit anders gedaan”, zegt Anneke trots.
In de zorg is het gebruikelijk om naar het ziektebeeld te kijken en te beoordelen of iets medisch is of binnen het protocol past. “Zo zijn we nou eenmaal opgeleid” zegt Anneke. Maar volgens haar is dit slechts een deel van de belevingswereld van de cliënt. Klik hier om het hele verhaal van Anneke te lezen.