We doen het samen

Regionale samenwerking

Zorgaanbieders in de regio Gooi- en Vechtstreek werken intensief samen om de ouderenzorg in de regio voor te bereiden op de toekomst. Regionale samenwerking vindt plaats binnen het regiokompas waarin de vier grote VVT instellingen met het Zilveren Kruis samen werken, en binnen het netwerk Gezond Gooi, waarin verschillende zorg- en ondersteuningspartijen samenwerken.

Met een aantal thema’s gericht op het langer thuis wonen en het anders organiseren van zorg is door Vivium een start gemaakt in 2022, in 2023 heeft verdere uitbreiding plaatsgevonden. Klik hier voor meer informatie.

Buurtverbinder

Vanuit twee zorgeloos wonen locaties is eind 2024 een buurtverbinder aangesteld, die gaat kijken hoe de verbinding tussen beide locaties en de buurt versterkt kan worden.

De buurtverbinder is de spin in het web tussen bewoners, zorgprofessionals, lokale ondernemers en gemeentelijke diensten en stimuleert hen om actief deel te nemen aan het verder opbouwen van onze zorgcommunities. De buurtverbinder ondersteunt door het bieden van een luisterend oor en praktische hulp aan bewoners die dat nodig hebben, activeert de zelfstandigheid van de bewoners en hen netwerk en activeert de vrijwilligers in de buurt.

Schildersatelier 'In de oude keuken'

Op 28 september 2024 is in het gebouw van Oversingel het schildersatelier ‘In De Oude Keuken’ geopend. De voormalige keuken van Oversingel is door handige ‘Wachtijsters’ van Woongroep Weesp omgetoverd tot een volwaardig schildersatelier waar twaalf schilders kunnen werken. Op donderdagochtend is dat de schilderclub van Oversingel zelf. Deelnemers werken dan, onder begeleiding van een kunstenaar die is aangesloten bij Woongroep Weesp, aan verschillende werken met acrylverf op doek. Klik hier om verder te lezen.

Ontmoetingscentrum SOOV opent haar deuren voor iedereen

Afgelopen oktober was het zover: ontmoetingscentrum SOOV opende haar deuren! Dit initiatief van Vivium De Antonius Hof is er speciaal voor ouderen met geheugenproblemen, hun mantelzorgers en buurtbewoners. De naam: SOOV. “Met de S van Stimulering, de O’s van Ontmoeten en Ouderen en de V van Verbinding.”

Coördinator Francis van Wamel is trots op het nieuwe concept. “Het doel is dat iedereen zich welkom voelt, of je nu advies nodig hebt, ondersteuning zoekt of gewoon zin hebt in een praatje. Bij SOOV geldt: niets moet, alles mag. Het is een fijne plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, deelnemen aan activiteiten en advies of ondersteuning kunnen krijgen. Hiernaast biedt SOOV ook dagbehandeling aan mensen met dementie.” Klik hier voor meer informatie over SOOV.

Technisch Thuiszorg Team (TTV)

Sinds januari werkt een aantal collega’s uit de wijk nauw samen met collega’s van Amaris in het Team Technisch Thuiszorg verpleegkundigen (TTV). In 2022 is het team een pilot gestart waarbij in samenwerking met het Tergooi MC technische thuiszorg verzorgd wordt. Patiënten die technische handelingen thuis nodig hebben, zoals een perifeer infuus, kunnen door het TTV worden behandeld. Het thuis kunnen zijn legt minder de nadruk op het ziek zijn en geeft vaak meer rust dan in het ziekenhuis. Klik hier voor meer informatie.

Ambulante ongeplande nachtzorg

Amaris, Hilverzorg en Vivium zijn in 2023 gestart met een gezamenlijk team in de ambulante nachtzorg: het team Nachtzorg Gooi & Vechtstreek. Het team, bestaande uit zorgmedewerkers van Amaris en Vivium, kan tussen 23.00 uur en 07.00 uur worden ingezet bij tijdelijke, acute zorg die niet kan wachten tot de volgende dag. Cliënten alarmeren zoals zij dat gewend zijn en komen indien nodig in contact met het Nachtzorgteam.

De samenwerking komt voort uit het gemeenschappelijke belang om goede kwaliteit en continuïteit van zorg te kunnen blijven bieden. Zorgverzekeraars stimuleren de regionale samenwerking en bieden een kostendekkende financiering.

De werkwijze met een gezamenlijk team is voortdurend gemonitord en waar nodig bijgesteld. In 2024 zijn ook andere zorgaanbieders aangesloten, zij nemen zorg af van het team Nachtzorg Gooi & Vechtstreek voor acute (verpleegkundige) zorg in de nacht. In 2025 zullen meerdere VVT-aanbieders volgen en zullen ook vanuit andere domeinen partijen zich aansluiten, bijvoorbeeld vanuit de GGZ.

Verdere plannen voor 2025 zijn de implementatie van de Zorgapp, waarmee medewerkers makkelijker toegang kunnen krijgen tot zorgdossiers van deelnemende partijen, en het uitwerken van een werkwijze om stuurinformatie eenvoudig(er) te ontsluiten.