Inzicht in kwaliteit
Vivium hanteert de volgende PDCA-cyclus op clientniveau, op teamniveau en op organisatieniveau.
Uitkomsten clientwaarderingsonderzoek
Eind 2024 heeft onder alle cliënten wijkverpleging en de Zorgeloos wonen locaties (1451 cliënten) een cliëntervaringsonderzoek plaatsgevonden. (PREM) Door 520 cliënten is de vragenlijst ingevuld retour gezonden. De resultaten zijn weergegeven in onderstaande infographic.
We zien dat bij de gemiddelde waardering twee onderwerpen duidelijk lager dan de andere onderwerpen scoren. Het betreft het resultaat op de vragen ‘krijgt u zorg van vaste zorgverleners’ en ‘komen zorgverleners op de afgesproken tijd’. We herkennen dat dit aandacht vraagt, zo zien we dat door de krapte op de arbeidsmarkt het steeds moeilijker is vaste zorgverleners in te zetten en is het, mede door de implementatie van een nieuw ECD en de daarmee samenhangende nieuwe werkprocessen minder goed gelukt om in december afgesproken tijd van zorgverlening na te komen.
Resultaten TH GWI en NPS 2024
In 2024 hebben in Torenhof we voor de eerste keer gebruik gemaakt van de GWI methode voor het uitvragen van cliëntervaringen. Naast de GWI zijn in deze uitvraag ook de verplichte vragen vanuit het kwaliteitskader verpleeghuis zorg meegenomen.
In 2025 zal de cliëntervaring opnieuw worden uitgevraagd middels de Groninger Wellbeing indicator en zal het resultaat op cliëntniveau (mits daartoe toestemming is van de cliënt) worden meegenomen in de reguliere zorgplan besprekingen. Het gesprek zal zich daarbij toespitsen op aansluiting van de gebieden die voor cliënt belangrijk zijn en de vertaling hiervan in het zorgplan.
In 2025 zal ook voor het eerst cliëntervaring worden gemeten op basis van het generiek kompas ‘samen werken aan kwaliteit van bestaan’.
Resultaten wonen met dementie
End 2023 heeft in de PG-locaties het clientwaarderingsonderzoek plaats gevonden. Daarbij zijn de 6 vragen van zorgkaart Nederland, de GWI, een aantal extra vragen en de NPS uitgevraagd.
De uitkomsten zijn samengevat in de infographic hiernaast.
In 2024 is gewerkt aan het oppakken van de verbeterpunten. Klantgroepbreed is daarbij vooral gefocust op het verbeteren van de informatie aan flex-medewerkers, en het stroomlijnen van de (grote hoeveelheid) informatie voor nieuwe cliënten.
Begin 2025 vindt het eerstvolgende clientwaarderingsonderzoek plaats in de PG-locaties.
Resultaten GRZ
In de GRZ worden cliënten die de behandeling/revalidatie afsluiten gevraagd een enquête in te vullen, om de verschillende aspecten rond de behandeling te evalueren. Daarnaast wordt een NPS uitgevraagd.
Leren van klachten
Uit individuele gesprekken kan naar voren komen dat een cliënt of vertegenwoordiger over bepaalde aspecten in de zorg- en dienstverlening ontevreden is. Deze informatie helpt ons om onze zorg en begeleiding te verbeteren. Vivium hanteert een klachtenregeling met daarin verschillende stappen. Stap 1 is het bespreken van de onvrede met de betreffende zorg-/dienstverlener. Bij stap 2 kan contact worden opgenomen met de manager van de betreffende Vivium locatie. In stap 3 kan men terecht bij de klachtenfunctionaris van Vivium. Die informeert over de procedure, adviseert, biedt ondersteuning en kan bemiddelen. Mocht het gesprek met de manager (al dan niet met bemiddeling of procesbegeleiding van de klachtenfunctionaris) niet tot een oplossing leiden, dan kan een formele klacht worden ingediend bij de onafhankelijke regionale klachtencommissie of bij de Raad van Bestuur.
Klachtenfunctionaris
De interne klachtenfunctionaris van Vivium is met ingang van 1 mei 2024 gestopt met zijn werkzaamheden als klachtenfunctionaris.
Vanaf 1 mei 2024 werkt Vivium met externe klachtenfunctionarissen van Facit (zie onderstaand jaarverslag Facit).
In de periode januari 2024 - april 2024 heeft de interne klachtenfunctionaris 10 klachten in behandeling genomen.
Klantgroep:
BSB: 1
GRZ: 6
PG: 2
Wijk: 1
Aard van de klachten:
Gedrag en houding medewerker/bejegening 2
Gebouw/hulpmiddelen 3
Behandeling en zorg voor client/deskundigheid 4
Overig (BSB) 1
Leren van incidentmeldingen
Klik op bijgevoegd bestand voor het jaaroverzicht incidentmeldingen Vivium Zorggroep.
Open deuren en een pad om niet te vergeten (uit: inzicht in de transitie, ouderenzorg gooi en vechtstreek september 2024)
De zandzee, een zorginstelling in het Gooi, heeft geprobeerd om ondanks de wisselende doelgroep, ouderen met gevorderd stadium van de dementie, haar deuren open te houden. Vaak werden de ouderen overgeplaatst wanneer ze in een vergevorderd stadium van dementie kwamen. Ze hebben zorgvuldig gekeken naar hoe ze een veilige en herkenbare omgeving kunnen creëren. Dit alles met het oog op het vergroten van de zelfstandigheid en het welzijn van de bewoners, zonder in te boeten op de veiligheid. Klik hier voor meer informatie.