Het werk organiseren

Zorg en technologie

Zorgtechnologie biedt allerlei kansen. We kunnen er onze zorg mee verbeteren. En meer cliënten helpen met hetzelfde aantal medewerkers. Binnen de klantgroepen proberen we verschillende mogelijkheden uit, zoals:

  • Digitale overdrachten, ‘slimme brillen’ en ‘slim incontinentiemateriaal’. Of bijvoorbeeld het gebruik van data voor preventief verschonen en voorkomen van vallen.
  • Sensoren die het leefpatroon in kaart brengen. Een zorghorloge. Of een app om taken in het netwerk te verdelen. Dit en meer is mogelijk mede dankzij Virtuele Thuiszorg.
  • Slimme looplijnen waardoor personeel 50% minder hoeft te lopen. Of techniek die vertelt waar een patiënt zich bevindt.

"Zij stelden beeldzorg voor, ik besloot het te proberen: heerlijk!"

Mevrouw Marie Zwikker is nu zo’n vijf jaar een bekende van het Vivium wijkteam. Verzorgende Anita van Beckhoven verleent haar nu zo’n anderhalf jaar zorg aan huis. Zonder bij mevrouw thuis te komen, want ze is ‘over’ op beeldzorg: “En dat bevalt goed”, zegt mevrouw volmondig. “Het is heerlijk!”

Dat Anita vandaag bij mevrouw thuis is, is dus een uitzondering. Normaliter hebben ze twee keer per dag contact via beeldbellen. De Compaan, een voor mevrouw op maat ingestelde tablet van Vivium, staat op tafel. “Kijk, ik doe er ook spelletjes op”, demonstreert mevrouw meteen. Anita kijkt glimlachend toe hoe mevrouw met haar vinger over het scherm veegt en het makkelijke en veelzijdige gebruik demonstreert. Klik hier voor het hele verhaal van mevrouw Zwikker.

Minder administratieve lasten

Een van de speerpunten in het meerjarenbeleid is het verminderen van de administratieve lasten. In 2022 en 2023 is aan medewerkers gevraagd van welke administratieve lasten en registraties zij het meeste last hebben. We hebben deelgenomen aan de Berenschot enquête, en we hebben met medewerkers over dit onderwerp gesproken tijdens bijeenkomsten van de Parade van de Toekomst. Op basis van de uitkomsten is de focus gelegd op het ECD; onze inrichting van het oude ECD werd door medewerkers gezien als een belangrijke bron van (administratieve) belasting.

In 2024 is gestart met de implementatie van een nieuw ECD. De focus lag op het vereenvoudigen en digitaliseren van processen en het terugdringen van registraties in het ECD. We hebben subsidies aangevraagd en toegekend gekregen (ORDZ, MDIEU).

Verdere verbeteringen tot nu toe
Naast het invoeren van een nieuw ECD zijn een aantal losse verbeteringen doorgevoerd. Deels zijn ze al voor 2024 doorgevoerd, deels naar aanleiding van de Parade van de Toekomst.

  • Geen aparte zorgovereenkomst meer voor WLZ-cliënten in PG-locaties en wijkzorg;
  • Toestemmingen (bv. vaccinaties) via opt-out bij opname, geen jaarlijkse vragen;
  • EVS (Medimo, NCare) ingevoerd;
  • Jaarlijkse kwaliteitsregistraties (kwaliteitskader) rechtstreeks uit systemen gehaald;
  • Minder dubbele MIC-meldingen (bv. medicatie-incidenten);
  • Hygiënecode zorginstellingen toegepast i.p.v. HACCP voor minder registratiedruk;
  • Formulieren bij intake/opname teruggebracht, deels gedigitaliseerd;
  • Flexhub voor zzp’ers en uitzendkrachten voor directe ECD-toegang.

Wat is de focus op korte termijn? Lees het hier.

Anders werken: een nieuw ECD

In 2024 is Vivium overgestapt op een nieuw elektronisch cliëntdossier (ECD). Het nieuwe systeem (PUUR.) sluit beter aan bij de bedoeling en de visie van de organisatie, het ondersteunt medewerkers in hun werk en het draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van zorg. Het nieuwe systeem is een zeer gebruiksvriendelijk en intuïtief systeem. Het ondersteunt medewerkers bij methodisch werken. In plaats van 2 keer per jaar de zorg te evalueren tijdens een MDO, nodigt het systeem uit om continu te verbeteren. Hierdoor zijn de zorgdoelen altijd actueel. Methodisch werken wordt op deze manier meer onderdeel van het dagelijks werk. Persoonsgerichte zorg is de basis van het ECD. Klik hier voor meer informatie.

Anders werken: Bekwaam is bevoegd

De programmalijn bekwaam is bevoegd richt zich op het vergroten van het potentieel aan medewerkers door te werken met een andere personeelsmix. Daarbij wordt gekeken naar andere rollen en taken binnen het team, functies, scholing en samen werken met informele zorg. Het doel is niet het vervangen of laten verdwijnen van de reguliere zorgfuncties. Binnen het programma wordt in proeftuinen gewerkt met de toepassing van bekwaam is bevoegd. Klik hier voor meer informatie. 

Anders werken: Maatjesproject

Met Maatjesprojecten in de zorg willen Vivium en de vrijwilligerscentrale Huizen bijdragen aan het welzijn van mensen die kwetsbaar zijn en in het speciaal voor ouderen met dementie. In deze maatjesprojecten wordt op een natuurlijke en praktische manier de formele (of professionele) zorg en de informele zorg bij elkaar gebracht. Er wordt van en met elkaar geleerd en beide werelden worden zo veel als mogelijk geïntegreerd. Hierbij wordt veel focus gelegd op het kijken naar mogelijkheden, voor de client en ook in het samenwerken. Alles in het belang van het welzijn van de client.

Het project heeft veel gebracht zowel voor mensen met dementie, maatjes als zorgprofessionals. Lees meer.

Anders werken: Ambulante GRZ

Naarderheem is in 2024 gestart met ambulante revalidatie. Ambulante revalidatie kent een aantal pijlers:

  • Zachte landing: de ergotherapeut en de fysiotherapeut onderzoeken met de client wat nodig is om participatie-doelen van de client te halen, het revalidatieplan is dus heel gericht en individueel.
  • Er volgt een traject van 2 weken of langer, met multidisciplinaire behandeling. Dit kan direct vanuit thuis, of vanuit opname in Naarderheem.
  • Als multidisciplinaire behandeling niet meer nodig is, bijvoorbeeld als er alleen nog fysiotherapie wordt ingezet, wordt het traject overgedragen aan de eerste lijn. Er is dan geen sprake meer van complexe revalidatie.

De grootste uitdaging is een logistieke. De indicatie wordt bij voorkeur al in het ziekenhuis gesteld, in samenwerking met specialisten in Tergooi. Als dat niet kan en de client al thuis is zal de SO de indicatiestelling doen, daarna gaat het ambulante zorgpad lopen. Het is niet wenselijk als er teveel tijd zit tussen het ziekenhuis en de start van de revalidatie. Klik hier voor meer informatie.