Anders werken: Ambulante GRZ
Naarderheem is in 2024 gestart met ambulante revalidatie. Ambulante revalidatie kent een aantal pijlers:
- Zachte landing: de ergotherapeut en de fysiotherapeut onderzoeken met de client wat nodig is om participatie-doelen van de client te halen, het revalidatieplan is dus heel gericht en individueel.
- Er volgt een traject van 2 weken of langer, met multidisciplinaire behandeling. Dit kan direct vanuit thuis, of vanuit opname in Naarderheem.
- Als multidisciplinaire behandeling niet meer nodig is, bijvoorbeeld als er alleen nog fysiotherapie wordt ingezet, wordt het traject overgedragen aan de eerste lijn. Er is dan geen sprake meer van complexe revalidatie.
De grootste uitdaging is een logistieke. De indicatie wordt bij voorkeur al in het ziekenhuis gesteld, in samenwerking met specialisten in Tergooi. Als dat niet kan en de client al thuis is zal de SO de indicatiestelling doen, daarna gaat het ambulante zorgpad lopen. Het is niet wenselijk als er teveel tijd zit tussen het ziekenhuis en de start van de revalidatie.
Er wordt gewerkt met de Compaan (beeldzorg). Cliënten krijgen groepsgewijs instructie in het werken met de Compaan op locatie, door het team welzijn. Dit betekent dat de client moet (kunnen) reizen als de client al thuis is.
In een eerdere proeftuin is ervaren dat je weerstand van cliënten in het werken met de Compaan (“ik kan het niet”) moet negeren. Het is geen keuze om digitaal en ambulant te revalideren, het is essentieel om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.
In februari 2025 is er een meeting geweest met thuiszorg en GRZ teams. Er is een set van werkafspraken gemaakt waardoor thuiszorg naadloos kan aansluiten op GRZ- opname. In feite moeten de medewerkers als 1 team gaan werken. Een volgende stap is om ook afspraken te maken met de wijkteams van Amaris, zodat in elke wijk ambulante GRZ beschikbaar is.
Andere ontwikkelingen binnen de GRZ zijn:
Inzet van zorgtechnologie: in de nieuwbouw worden medewerker en client ondersteund door technologie vanuit twee pijlers:
- een alarmsysteem met spreekluisterverbinding en een tablet (Compaan), waarop de urgentie van de oproep kan worden aangegeven. De Compaan vormt ook de agenda, dit maakt dat client de eigen regie kan houden. Op dit moment wordt geoefend met een proefopstelling.
- De 2e pijler is het spraak gestuurd rapporteren in het ECD. In april 2025 worden 2 afdelingen geschoold in het spraak gestuurd rapporteren. Zowel technisch als gedragsmatig; wat houdt je tegen om spraak gestuurd te rapporteren. De pilot loopt tot september. Als de pilot slaagt wordt het spraak gestuurd rapporteren ook uitgerold over de andere teams. De inschatting is dat er per rapportage een tijdswinst is van 3,5 minuut.
Het inrichten van community ’s. De kern hiervan is dat de zorgvraag door alle betrokken partijen in samenhang wordt beantwoord; client, mantelzorger, behandelteam en externe partijen werken zo goed mogelijk samen rond de zorgvraag. Het fysiek samenwerken, elkaar ontmoeten, bespreken hoe gaat de dag er uit zien en niet alleen op eigen taak kijken maar kijken welk werk verzet moet worden, ieder vanuit eigen vakmanschap en expertise is doelmatiger en levert meer werkplezier op. Betrokken leren over eigen grenzen heen kijken, je doet het samen.
Na triage starten cliënten ofwel met revalidatie thuis ofwel met revalidatie vanuit Naarderheem, waarbij het doel is zo snel mogelijk als verantwoord naar huis om daar verder te revalideren.
Doelen van de proeftuin:
- Zorgpad gemiddeld 5-7 dagen korter intramuraal
- GR ambulant (vanuit) thuis met deels behandelen op afstand (van behandelaar naar coach)
- Binnen bestaande DBC financiering (gesloten beurs)
- Kostprijsberekening en ervaring opdoen