Anders werken: Maatjesproject

Met Maatjesprojecten in de zorg willen Vivium en de vrijwilligerscentrale Huizen bijdragen aan het welzijn van mensen die kwetsbaar zijn en in het speciaal voor ouderen met dementie. In deze maatjesprojecten wordt op een natuurlijke en praktische manier de formele (of professionele) zorg en de informele zorg bij elkaar gebracht. Er wordt van en met elkaar geleerd en beide werelden worden zo veel als mogelijk geïntegreerd. Hierbij wordt veel focus gelegd op het kijken naar mogelijkheden, voor de client en ook in het samenwerken. Alles in het belang van het welzijn van de client.
Het project heeft veel gebracht zowel voor mensen met dementie, maatjes als zorgprofessionals.
1. Maatjes dragen waardevol bij in het welzijn en welbevinden van mensen met dementie. Er zijn veel mooie momenten ontstaan tussen maatjes en mensen met dementie. Maatjes zijn door een goede klik en gezamenlijke interesses een stabiele basis voor cliënten. Ze hebben geluksmomenten gebracht bij mensen met dementie door samen te koken, iemand weer in de mogelijkheid stellen om te dansen, samen de hond uit te laten en het opzetten van een band. Maar er is ook wederkerigheid, maatjes ontvangen ook veel van de cliënten. In dit artikel en filmpje is goed te zien dat het project zinvolle en betekenisvolle momenten oplevert: Wim en Ruurd
2. Hechte en gelijkwaardige samenwerking tussen zorgprofessionals en maatjes. De culturen van formele zorg (betaalde inzet, professionele kennis en verantwoordelijkheid) en informele zorg (sociale steun van vrijwilligers, onbetaald, onverplicht) zijn bij elkaar gebracht. Beide partijen leerden van elkaar, de intervisiemomenten werden als prettig en waardevol ervaren. Er werd in de evaluatie aangegeven dat de maatjes het als zeer positief hadden ervaren onderdeel te zijn van het zorgteam. De samenwerking voelde voor iedereen gelijkwaardig. De maatjes voelden zich gezien, gehoord en gewaardeerd. Andersom vonden de maatjes het mooi om professionals aan het werk te zien en te zien hoeveel aandacht ze hebben voor hun client. Dit gaf ook waardering vanuit de maatjes richting de professionals.
Kenmerken
- Maatjes en zorgprofessionals trekken gezamenlijk op binnen een wijkteam van een zorgorganisatie
- Maatjes zijn dus onderdeel van een groep van maatjes (Vrijwilligerscentrale Huizen) en worden door het wijkteam als gelijkwaardige gezien, gehoord en gewaardeerd
- Maatjes krijgen relevante kennis van dementie vanuit de zorgorganisatie en begeleiding in het maatje-zijn door de Vrijwilligerscentrale Huizen. Dit helpt maatjes om in te spelen op het gedrag van mensen met dementie.
- Maatjes en zorgprofessionals ontmoeten elkaar maandelijks en leren met- en van elkaar in zgn. intervisiebijeenkomsten
Voorbeeld van een casus:
Meneer A: Is gematched aan een vrijwilliger met wie hij een passie voor muziek deelt. Door het contact met deze vrijwilliger speelt hij weer in een band en is lid van meerdere muziekclub, zijn sociale leven is verreikt. Hierdoor zijn alle begeleidingsmomenten vanuit de zorg afgebouwd. Dit komt neer op 5 uur minder zorg per week vanuit een medewerker niveau 2 of 3.